Joves europeus participen en una formació del Servei de Voluntariat Europeu

Girona acull per primera vegada la trobada formativa d'aquest programa de la UE


21 joves procedents de diversos països europeus s'han reunit aquesta setmana a l'Alberg Cerverí de Girona per rebre una formació relacionada amb el programa ‘Servei de Voluntariat Europeu' (SVE), gestionat a Catalunya pel Departament de Benestar Social i Família. Girona acull aquesta trobada formativa per primera vegada en els 25 anys d'història d'aquest programa de la UE. Els participants han escollit projectes de temàtica cultural, social o mediambiental, organitzats per diverses entitats catalanes per a col·laborar-hi com a voluntaris durant nou mesos.

La trobada també ha servit per introduir els participants en la cultura catalana. En aquest sentit, els joves han rebut classes bàsiques de llengua, introducció al context sociocultural i han assistit a un assaig casteller dels Marrecs de Salt.
 
Els 21 nois i noies -que durant l'estada han rebut la visita de la coordinadora de la Direcció General de Joventut a Girona, Anna Prior- són de França, Estònia, Hongria, Turquia, Portugal, Itàlia, Sèrbia, Polònia, Romania, Luxemburg, Alemanya i Letònia, i participaran en els projectes següents:
 
Integració social (Badalona): treball d'integració social de joves dels barris de Llefià i Sant Roc, mitjançant la informació als IES i amb activitats de lleure adreçades a nois i noies amb risc social.
Medi ambient (Reus): recuperació i manteniment de les zones humides de Punta de la Mora i Muntanyans (al Camp de Tarragona) mitjançant activitats per a grups escolars i visites.
Agricultura social (Montblanc): treball de permacultura en una finca agrària de Montblanc a partir de la qual es realitzen treballs d'agricultura ecològica i difusió dels principis d'una agricultura de proximitat.
Diàleg interreligiós (Barcelona): promoció de contactes entre col·lectius religiosos en base a la promoció d'un diàleg i unes actituds interreligioses.
Difusió cultural (La Seu d'Urgell): activitats per promoure a Europa la tradició cultural pirinenca.
A les comarques de Girona hi ha tres projectes que a partir del maig també rebran a voluntaris europeus. Es tracta de dues iniciatives d'educació no formal per a infants en el marc dels projectes educatius L'Oreneta, a Arbúcies, i La Llavor, a La Pinya (Olot), i d'una activitat de teatre social per a escoles de l'entitat La Nave va, de Vilademuls.
 
Benestar Social i Família calcula que Catalunya acollirà aquest 2013 un centenar de voluntaris del SVE, i que un nombre similar de joves catalans aniran a d'altres països d'Europa per a participar en algun projecte en el marc del mateix Servei.
 
Catalunya, com Holanda, Dinamarca i Bèlgica
El SVE forma part del programa ‘Joventut en acció', que es va iniciar el 1995 amb l'objectiu de fomentar la mobilitat europea i la formació no reglada entre els joves, i que ha situat Catalunya com un dels països més actius pel que fa a la participació.
 
Segons les dades del Departament de Benestar Social i Família, que gestiona aquest programa a Catalunya, els projectes de ‘Joventut en acció' més sol·licitats pels joves són els que tenen lloc a Alemanya i França, seguits pels que es fan a Catalunya, Holanda, Bèlgica o Dinamarca, Itàlia o Espanya. En el marc de l'Estat espanyol, Catalunya és la comunitat que més joves i projectes aporta al programa, amb un 16% i un 15% respectivament.
 
Així, al nostre país cada any uns 1.350 nois i noies de 13 a 30 anys participen en aquest programa. D'aquests, al voltant d'un 60% són joves europeus que vénen a participar en algun dels projectes organitzats a Catalunya, mentre que el 40% són joves catalans que viatgen a algun altre país de la UE.
 
Des que es va posar en marxa el programa ‘Joventut en acció', Catalunya ha rebut uns 16.000 joves d'arreu d'Europa, mentre que uns 6.850 catalans han visitat altres llocs de la UE.
 
Els tipus de projectes que més s'organitzen són els que centren la seva temàtica en la consciència europea, seguit d'art i cultura, antidiscriminació, discapacitats, educació mediambiental, desenvolupament rural, mitjans de comunicació i informació juvenil, polítiques de joventut, no-discriminació per raó d'orientació sexual, salut, minories, cooperació en desenvolupament, igualtat de gènere, entre d'altres.
 
Projectes d'èxit
Desenes d'entitats organitzen cada any a Catalunya uns 90 projectes, d'entre els quals destaca per la seva novetat a nivell europeu, una experiència de voluntariat amb joves amb menys oportunitats. Iniciada el 2011, aquesta iniciativa es basa en el desplaçament a algun altre país de joves tutelats per la Generalitat a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència i de Justícia Juvenil. Aquests joves tenen l'oportunitat de participar en diferents activitats d'educació en el lleure en un entorn europeu i de conèixer altres joves d'arreu.
 
Altres exemples destacats de projectes catalans, ja sigui pel seu nivell de participació com pel seu valor afegit, són l'ajut que voluntaris europeus presten a joves discapacitats que estudien a la Universitat Autònoma de Barcelona; el suport a la feina que es du a terme al Casal d'Infants del Raval; o el seguiment i la gestió de la fauna d'ocells al Parc Natural del Delta de l'Ebre.
 
Un programa històric
La UE va posar en marxa el programa ‘Joventut en acció' el 1995 amb la idea de fomentar la consciència europea entre els joves a través de la mobilitat. A més, la intenció és que del programa en sorgeixin xarxes europees d'entitats i joves. En aquest sentit, un dels reptes aconseguits ha estat el d'acostar i fer participar a la població de regions frontereres amb Europa, tal com es va fer, per exemple, en el cas de Turquia abans del seu procés d'integració, o ara mateix amb els països de l'extrem est d'Europa.
 
En el cas concret de Catalunya, el programa ha significat, en aquest sentit, una oportunitat per dotar les entitats catalanes d'una dimensió europea, així com per acostar els joves a realitats d'altres països europeus. Les subvencions de la UE per als projectes catalans va ser, el 2012, de més d'un milió d'euros.
 
El programa ‘Joventut en acció' té vigència fins aquest 2013, i la CE està estudiant si en el període 2014-2020 pren el relleu d'aquest programa una iniciativa semblant, també basada en la formació al llarg de tota la vida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article