A Catalunya es calcula que hi ha al voltant de 20.000 casos de Parkinson

Una malaltia que afecta a 300 persones per cada 100.000 habitants, tot i que el 30% no estan diagnosticats


Avui 11 d'abril és el Dia Mundial del Parkinson, una malaltia neurodegenerativa, és a dir, crònica i progressiva, que afecta el sistema nerviós central, concretament a les estructures del cervell encarregades del control i de la coordinació del moviment, així com del manteniment del to muscular i de la postura. En una d’aquestes estructures, anomenada "substància negra", hi ha un component químic: la dopamina. La presència de la dopamina és essencial per la regulació dels moviments, és a dir, per que els moviments es realitzin de manera àgil, efectiva i harmònica.

Els símptomes més freqüents són: tremolors, rigidesa muscular, lentitud o dificultats per inicial el moviment, trastorns de l’equilibri, problemes de parlar i de la veu. Aquests símptomes no són permanents, apareixen i desapareixen, el que provoca en el malalt un sentiment de gran dependència i indefensió.
 
El Parkinson és una de les afeccions neurològiques més freqüents entre les persones més grans de 55 anys. Es calcula que a Espanya el número de persones afectades ascendeix a 100.000 i 20.000 a Catalunya.
 
L'AVAN ofereix programes específics (neuropsicologia, logopèdia, fisioteràpia, teràpia ocupacionals, psicologia...) i adreçats a les persones afectades pel Parkinson, a més dona suport psicològic als familiars i/o cuidadors que ho necessitin i durant el dia d'avui i tot el cap de setmana ha muntat taules per informar d'aquesta malaltia. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article