Benestar Social i Família obre les preinscripcions a 90 camps de treball per aquest estiu

Els joves d'entre 15 i 29 anys podran optar a través d'internet a una de les de 1.284 places que s'ofereixen enguany


La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família ha obert a les 12 hores d'aquest matí les preinscripcions a un total de 1.221 places per als 55 camps de treball que s'han organitzat aquest estiu a Catalunya, i a 63 places més per a 35 camps de treball organitzats a la resta de l'Estat.
 

Els joves d'entre 15 i 29 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció des de les 12 hores d'aquest matí a través del web www.gencat.cat/joventut/activitats, i tenen temps fins el proper 3 de maig.
 
L'adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 8 de maig a Loteria de Catalunya. A l'hora de fer la preinscripció, cada jove podrà escollir fins a cinc preferències, i el sorteig establirà l'opció que finalment s'assignarà.
 
Amb 1.284 places, l'oferta per aquest estiu significa un augment de 73 places. L'oferta que més ha augmentat són els camps de treball organitzats a Catalunya per a joves catalans, amb 141 places i set camps més, seguida dels que es fan també a Catalunya dirigits a joves de la resta del món, amb 48 places i dos camps més.
  
Els camps de treball consten d'una estada d'uns quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d'intercanvi cultural. L'allotjament pot ser en cases de colònies, en tendes de campanya, o en instal·lacions habilitades expressament.
 
L'oferta de camps de treball permet escollir entre activitats organitzades a Catalunya i a fora de Catalunya, a un total de 52 estats repartits per Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia i Oceania.
 
Camps de treball a Catalunya
 
A Catalunya s'ofereixen enguany un total de 55 camps de treball, que estan organitzats per la Direcció General de Joventut (DGJ) a través de diferents associacions d'educació en el lleure, ens locals, entitats i fundacions sense ànim de lucre. D'aquests, 16 camps són novetats d'enguany, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats en anteriors campanyes, com poden ser l'adequació d'un camí rural, o la restauració d'un monument històric.
 
Camps de treball a Catalunya per a joves catalans (37 camps amb 816 places):
 
Alguns d'aquests camps destacats, per la seva novetat, o per les seves característiques, són:
 
"Horts solidaris Alcarràs. Llaurem l'asfalt" (Alcarràs, Segrià). Creació d'horts per a persones  necessitades i en risc d'exclusió social, per fer un treball de relació interpersonal i permetre que tinguin un petit recurs alimentari. Neteja i desbrossa del terreny, tanca perimetral, accessos, reg, hivernacle magatzem, compost i plantada d'arbres.
"Corbera. Esclatant la memòria" (Corbera d'Ebre, Terra Alta). Desenrunament i acondicionament d'un carrer i dels solars annexos del poble vell de Corbera, destruït durant la batalla de l'Ebre.
"Joves solidaris a la Vall del Llémena" (Sant Gregori, Gironès). Es recolliran i distribuiran els productes de l'horta a la Fundació privada banc dels Aliments de les comarques de Girona per destinar-ho a les borses de pobresa i col·lectius de persones necessitades. També es faran tasques de neteja i senyalització al bosc de Taialà, entre d'altres.
"Coopera Reus" (Reus, Baix Camp). Millora de les condicions d'habitabilitat de pisos de la població de Reus, els inquilins dels quals no disposen de recursos suficients per a realitzar les millores, degut a la seva situació socioeconòmica.
"SOMàgora" (Vic, Osona). Els participants fomentaran el diàleg entre les diferents cultures del barri del Remei i potenciaran el teixit associatiu dels barris, les actituds cíviques, la participació ciutadana i el voluntariat.
 
Camps de treball a Catalunya per a joves catalans i de la resta del món (16 camps i 357 places):
 
A Catalunya s'organitzen un total de 16 camps de treball en què hi participen joves majoritàriament estrangers, d'acord amb intercanvis de places entre entitats i organismes catalans i d'arreu del món. Entre les novetats i camps destacats per aquest estiu hi ha:
 
"Aulàs, inventant un nou poble" (Aulàs - Tremp, Pallars Jussà). Reconstrucció i recuperació de les estructures de l'antic poble, camins i murs de pedra seca. També es farà una acció a Tremp per millorar l'espai fluvial.
"La Setmana solidària: fem poble" (Boadella i les Escaules, Alt Empordà). Recuperació de camins i espais afectats pel foc al municipi de Boadella i les Escaules. Mitjançant un procés participatiu, es definiran els indrets i camins que, per a la gent del poble, tenen un valor i que s'haurien de millorar.
"El riu a la ciutat" (Sabadell, Vallès Occidental). Es faran actuacions de recuperació i manteniment dels hàbitats naturals del riu Ripoll amb l'objectiu d'afavorir el retorn de la fauna autòctona dels ambients fluvials. També es generarà un recurs educatiu perquè el públic visiti el Molí de Sant Oleguer.
Ciutadella ibèrica de Calafell (Calafell, Baix Penedès). Els voluntaris faran tasques arqueològiques de restauració de diferents elements arquitectònics de l'antic llogarret. Per a fer-ho rebran formació tècnica i històrica de les antigues construccions ibèriques.
 
Camps de treball a Catalunya per a joves residents a Catalunya i procedents d'altres comunitats autònomes (2 camps amb 48 places):
 
A Catalunya s'organitzen un total de dos camps de treball en què hi participen joves catalans i procedents d'altres llocs de l'Estat, d'acord amb intercanvis de places entre Catalunya i altres comunitats autònomes. Són els següents:
 
"Trencant barreres" (Barcelona, Barcelonès). Col·laboració en activitats de lleure per a persones amb discapacitat intel·lectual: es faran sortides lúdiques amb nens i joves amb pluridiscapacitat. També es faran tasques d'ampliació de l'hort del taller ocupacional i es crearà un fons de material lúdic adaptat que puguin gaudir els nois i noies de les llars, de l'escola i del taller d'Aspasim.
"Castell de Sant Iscle: buscant un passat" (Vidreres, La Selva)". Els joves adquiriran coneixements arqueològics i culturals tot participant en activitats de lleure, de coneixement i respecte de l'entorn.
 
Camps de treball realitzats a la resta de l'Estat 
 
Les places que la Direcció General de Joventut ofereix enguany per a joves catalans per a camps organitzats en altres llocs de l'Estat sumen 63 places repartides en 35 camps de treball (6 a Cantàbria, 5 al País Valencià, 5 a Aragó, 4 a La Rioja, 4 a Andalusia, 3 al País Basc, 2 a Castella i Lleó, 2 a Madrid, 1 a Ceuta, 1 a Extremadura, 1 a Galícia i 1 a Melilla).
 
En aquestes activitats, els joves catalans participaran en projectes organitzats per organismes de joventut de les comunitats o ciutats autònomes. S'hi poden trobar des d'un camp de restauració de l'accés exterior del castell d'Estopanyà a la Ribagorça (Osca, Aragó), fins al treball voluntari per a recuperar i condicionar l'àrea del paratge natural ‘Font de la Mota', a Énguera (País Valencià), passant per diferents activitats per potenciar el benestar de persones de la tercera edat a Lekeitio (País Basc).
 
Camps de treball internacionals 
 
Al marge dels camps organitzats per la Direcció General de Joventut, els joves de 18 a 29 anys també tenen l'opció de participar als camps de treball d'intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions.
 
El període d'inscripció per participar-hi, en el cas de la Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals (COCAT), va començar el 19 de març passat i s'allargarà fins el proper novembre. Les inscripcions s'han de fer al web de COCAT de Catalunya, www.cocat.org. Es preveu que uns 18.000 joves europeus participaran en aquests 1.880 camps de treball, més de 600 dels quals serien catalans. L'any passat, 630 joves del nostre país van participar en aquestes estades.
 
Els camps de treball internacionals són projectes de voluntariat on un grup de joves d'arreu del món contribueix a tasques pel bé de la comunitat que acull el projecte. El desenvolupament de l'estada es fa en convivència amb altres persones, de manera que el jove ha de participar de totes les tasques quotidianes (neteja, preparació d'àpats...). La durada sol ser d'entre dues i tres setmanes, tot i que també hi ha estades d'un mes i de fins a un any sencer.
 
Es pot escollir entre projectes de diferents temàtiques: restauració arqueològica, desenvolupament mediambiental, desenvolupament comunitari, solidaritat, treball amb infants, etcètera. Tots aquests camps es desenvoluparan en comunitats locals dels cinc continents, en un intercanvi de places entre entitats juvenils d'arreu del món coordinades per l'associació Alliance. A Catalunya, aquest intercanvi de places i l'organització d'un total de 16 camps de treball en territori català que comptaran amb participants estrangers i catalans, és organitzat per la Direcció General de Joventut.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article