El 60% dels joves catalans amb discapacitat està a l'atur

La Fundació Adecco dóna la dada


El 62,2% dels joves de 18 a 30 anys amb algun tipus de discapacitat està en situació de desocupació --una xifra que cau al 60% a Catalunya--, set punts més que la mitjana de la població juvenil a Espanya, segons l'informe 'El repte de la inserció laboral dels joves amb discapacitat', de la Fundació Adecco.
 
El document indica que l'efecte de la crisi econòmica s'està notant de manera menor en el col·lectiu de persones amb discapacitat que a la resta de la població tot i que assegura que "encara queda un llarg camí per recórrer" fins que s'igualin les oportunitats d'aquestes persones amb les de la resta de la població.
 
A més, d'entre aquells que tenen una feina, només el 6,2% han signat un contracte indefinit i un 9% ha fet el propi amb un contracte especial per a persones amb discapacitat.
 
La resta, en la seva majoria, tenen un contracte per obra i servei (33%), temporal (20%) o de tipus eventual i lligat a les circumstàncies de la producció (19,4%).
 
D'altra banda, el 56,3% dels quals es troben en situació de desocupació porta així des de fa més d'un any i el 20,2% ha perdut la seva feina fa sis mesos o menys.
 
D'aquests, aquells que més dificultat tenen per trobar feina són aquells que tenen algun tipus de discapacitat física (42,6%), seguits dels qui tenen discapacitat psíquica (24,6%) o sensorial (16,9%).
 
A més, el 30,4% de les persones amb discapacitat en situació de desocupació tenen estudis de formació professional i un 23,8% ha realitzat estudis universitaris.
 
El 25% ha acabat l'educació secundària i el 20,8% els estudis elementals.
 
En aquest sentit, el 60% creu que no trobarà una feina en un termini inferior a un any tot i que el 88% dels enquestats acceptaria un treball de qualificació inferior a la qual té.
 
De fet, més de la meitat (57,2%) estaria disposat a emigrar fora del país per poder treballar (un 23% dins d'Europa) i un 65% es llançaria a emprendre "si rep el suport necessari per això", segons l'estudi.
 
L'informe analitza també el perfil de treballador amb discapacitat. D'acord als resultats del document, la majoria de treballadors d'aquest col·lectiu està representat per un jove (58%) amb estudis universitaris (50,8%), amb discapacitat física (46,2%) i que treballa a jornada completa (62,5%) amb un contracte temporal (20%) en una empresa (90%).
 
Els joves amb discapacitat que han participat en l'estudi han destacat la importància de les ajudes destinades a aquest col·lectiu per a l'accés a una primera feina, que els dóna entrada al món laboral. El 80% d'ells, "desitjaria que hi hagués més ajudes" d'aquest tipus.
 
Alhora, assenyalen la necessitat d'"agilitar" els tràmits per a la recepció d'ajudes relacionades amb el certificat de discapacitat tenint en compte que, fins que arriba, "la persones està limitada en la seva vida diària".
 
El col·lectiu proposa també la revisió de la Llei d'Integració Social de Minusvàlid i la creació de mecanismes per garantir el seu compliment, així com un enduriment de les sancions i un augment i els incentius.
 
Finalment, el 43% dels enquestats ha destacat el baix índex de persones amb discapacitat que passen llocs directius. Per aquesta raó, proposen incentivar les empreses perquè promocionin els seus treballadors amb discapacitat (especialment als quals tenen estudis universitaris) perquè no quedin "relegats" als llocs de menor qualificació.[FIN]

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Gràcia Jiménez Terrassa
1.

Para que luego haya gente que diga que los discapacitados lo tienen fácil para encontrar trabajo... IGNORANTES!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article