Dincat denuncia la fallida del sistema d'inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual

Els instruments que en garanteixen l'ocupació estan desapareixent o col·lapsats


En motiu del Dia Internacional del Treball, aquest dimecres, Dincat denuncia la fallida del sistema d'inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament. L'entitat alerta que els instruments que garanteixen la igualtat d'oportunitats del col·lectiu estan col·lapsats o estan desapareixent per la insuficiència de recursos. Actualment, no hi ha cap suport econòmic per a la inserció a l'empresa ordinària, els Centres Especials de Treball (CET) viuen una situació d'ofec econòmic i tampoc es pot recórrer als serveis assistencials que tenen limitacions pressupostàries. Per a Dincat, aquesta situació és una clara vulneració del dret al treball de les persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament.
 

Des de l'1 d'abril, les entitats no disposen dels recursos necessaris per als serveis especialitzats en la inserció en el mercat laboral ordinari, uns serveis que asseguren l'accés en condicions dignes i de qualitat. És el cas del treball amb suport, un recurs d'atenció i seguiment especialitzat de la persona amb discapacitat que s'ajusta a les seves necessitats i que aconsegueix la plena integració a l'entorn laboral.
 
En el cas dels CET (concebuts per donar feina a les persones que no poden incorporar-se al mercat ordinari), el Govern central no garanteix, un any més, el pagament del 50% de del sou mínim interprofessional, com marca la llei. Per aquest 2013, l'Estat ha assignat 44.000.000 euros a la partida que inclou, entre altres, els Centres Especials de Treball.
 
Malgrat que el pressupost ha augmentat de 4 milions respecte l'any passat, s'ha de tenir en compte que al 2012 la retallada va ser d'un 30% i que la xifra prevista continua sent insuficient per a la viabilitat econòmica dels CET. A més, la Generalitat encara no ha regularitzat els pagaments pendents que corresponen als anys 2010 i 2011, que ascendeixen a 1,6 milions d'euros. Actualment, a Catalunya hi ha més de 200 CET que donen feina a 8.700 persones d'especial dificultat.
 
D'alta banda, aquelles persones que no tenen capacitat productiva per treballar als CET tampoc poden accedir als serveis assistencials, com els centres ocupacionals, perquè les limitacions pressupostàries impedeixen la creació de noves places.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article