Un projecte facilitarà la reinserció d'exreclusos marroquins al seu país

L'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Justícia el posen en marxa


El director de l'àrea d'integració social de la Fundació"la Caixa", Marc Simón; el director general de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell; Elisabeth Abad, la directora del Centre d'Iniciatives per a la Inserció (CIRE); la presidenta de l'Associació per a la Mediació Intercultural i Social amb Immigrants (AMISI), Maria Ángeles Anoll, i el gerent del Casal dels Infants, Xavier Muñoz, han signat avui un acord per a la posada en marxa del projecte retorn. En aquest conveni, la Direcció General de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia, el CIRE, la Fundació “la Caixa”, l'Associació Amisi i el Casal dels Infants col·laboraran en desenvolupar el programa retorn que facilitarà itineraris d'integració sociolaboral per a persones de nacionalitat marroquina privades de llibertat que vulguin, voluntàriament, tornar al seu país d'origen. Els interns duran a terme una formació en oficis dins el Programa Reincorpora de la “Caixa” a Catalunya, i posteriorment al Marroc se'n fomentarà l'acollida familiar i la inserció laboral a través del Programa Incorporer de la Caixa. Per a la selecció es tindran en compte diferents criteris, com ara una bona evolució conductual o que es trobin en la part final de la condemna.
 

Concretament, el programa retorn preveu una primera fase de formació en oficis al Centre Penitenciari Brians 2, en col·laboració amb el CIRE del Departament de Justícia de la Generalitat. La segona etapa, ja en el país d'origen dels interns, correspondrà al procés d'integració laboral mitjançant el programa Incorpora de l'Obra Social ”la Caixa”al Marroc, coordinat pel Casal dels Infants i AMISI. Aquesta fase també inclou el foment de l'acollida familiar, així com el seguiment i l'acompanyament del participant.
 
La iniciativa s'emmarca en tres programes de l'Obra Social ”la Caixa”, que permeten oferir als participants una atenció integral al llarg de tot el procés: Reincorpora, que facilita itineraris d'inserció sociolaboral a interns de tot l'Estat, Incorpora, que té com a objectiu fomentar la integració laboral de col·lectius desfavorits i que compta amb una xarxa específica al Marroc, i el projecte Intervenció Comunitària Intercultural, que té com a finalitat generar un model de referència en la gestió de la diversitat cultural.  
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article