Munté valora molt positivament la implicació del sector privat en la lluita contra la violència masclista

La consellera presideix la reunió del màxim òrgan de coordinació institucional en la lluita contra la violència masclista


La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha destacat que "la implicació activa d'organismes i empreses del sector privat en la lluita contra la violència masclista és senyal de que cada cop hi ha més unitat en la societat en la lluita contra aquesta xacra i això és una bona notícia per a l'avenç cap a la seva eradicació efectiva". La consellera ha fet aquesta valoració en la reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista on ha informat de les nombroses adhesions d'empreses privades a la campanya de divulgació de la Línia d'atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120, endegada recentment per l'Institut Català de les Dones (ICD).

L'objectiu d'aquesta iniciativa és incrementar el coneixement de la Línia 900900120 entre les dones que puguin necessitar els seus serveis a través de la distribució estratègica de cartells i adhesius en els establiments públics de les empreses col·laboradores. Les empreses i organismes del sector privat que s'han sumat a aquesta campanya són: PIMEC (patronal que representa les micro, petites i mitjanes empreses i els autònoms de Catalunya), Caprabo, Carrefour, Bonpreu, Àrea de Guissona, Consum, El Corte Inglés, la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturns i el Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya.
 
Per altra banda, la presidenta de l'ICD, Montse Gatell, ha posat l'accent en la importància de la prevenció de les relacions abusives entre la població jove i les actuacions que s'estan fent en aquesta direcció a través de la formació a professionals. Gatell ha explicat que "la capacitació dels i les professionals que treballen o treballaran amb joves és una estratègia altament interessant i efectiva ja que garanteix que poden prevenir situacions de relacions abusives al llarg de l'exercici de tota la seva carrera professional i en totes i cadascuna de les seves intervencions".
 
La presidenta de l'ICD ha explicat que s'ha ampliat el tipus de professional que es forma en prevenció de relacions abusives i que s'han realitzat cursos de capacitació en aquest camp als i les professionals del Programa Salut i Escola (personal d'infermeria i professorat implicat), així com amb educadors i educadores de Centres educatius de Justícia Juvenil. També ha anunciat que està previst millorar les competències en aquest àmbit dels i les professionals que fan o podrien fer intervenció directa amb adolescents en situació de violència masclista. Totes aquestes formacions es realitzen en el marc del Programa "Estimar no fa mal. Viu un amor lliure de violència".
 
La Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista és el màxim òrgan de coordinació institucional en la lluita contra la violència masclista. El seu objectiu és impulsar, fer el seguiment i avaluar les actuacions en aquest camp que duu a terme la Generalitat. També s'encarrega de fomentar la participació i la col·laboració del Govern amb les entitats i òrgans de la societat que treballen en aquest àmbit. Participen en aquesta comissió representants d'una seixantena d'organismes de la Generalitat, institucions, organitzacions socials i professionals.
 
La Comissió té constituïts els següents 5 grups de treball:
 
- Grup de treball per a l'abordatge de la violència a l'àmbit laboral
- Grup de treball per  a l'abordatge de la violència sexual
- Grup de treball de seguiment tècnic integral per a una intervenció coordinada contra la violència masclista
- Grup de treball per a l'abordatge de situacions de tràfic amb finalitat d'explotació sexual 
- Grup de treball per a l'abordatge de la mutilació genital femenina
 
Línia 900900120
 
El 900900120 és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima i expressar la situació viscuda (en molts casos per primera vegada) i on se'ls ofereix una derivació el més acompanyada possible als serveis més adients de la Xarxa d'intervenció integral contra la violència masclista. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d'emergències policials i de salut. En aquest servei un equip de professionals de l'advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina atenen les demandes relacionades amb qualsevol forma de violència contra les dones.
 
L'atenció és gratuïta i confidencial,  s'ofereix tots els dies de l'any i durant les 24 hores del dia i, quan s'escau, es facilita la comunicació en un total de 124 llengües. Aquest servei de l'Institut Català de les Dones ha atès entre els mesos de gener i abril un total de 2.807 trucades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article