La Generalitat de Catalunya i "la Caixa" subscriuen el conveni en matèria d'obra social per al 2013

Ambdues institucions impulsaran aquest any projectes conjunts d'Obra Social per valor de 28,35 milions d'euros


El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i el president de "la Caixa", Isidre Fainé, han signat aquesta setmana la renovació del conveni de col·laboració en matèria d’obra social que, des de fa quinze anys, el Govern de la Generalitat manté amb les entitats integrants de la Federació Catalana de Caixes d’Estalvis. Els recents canvis en la normativa reguladora de les caixes d’estalvis ha obligat al gruix d’aquestes entitats a transformar-se en fundacions de caràcter especial. És per això que aquest any el conveni només s’ha signat amb "la Caixa", única caixa activa.

Aquest 2013, "la Caixa", s'ha compromès a invertir 28,35 milions d’euros en projectes de progrés de caràcter sociocultural, assistencial i de recerca, un 1,75% més que l’import global dels projectes adjudicats el 2012. L'import destinat al conveni amb la Generalitat suposa el 7% del total de recursos que l’entitat dedicarà aquest any a programes d’acció social a Catalunya, a càrrec dels excedents de l’exercici 2012. El pressupost total de “la Caixa” per a Obra Social a Catalunya l’any 2013 superarà els 200 milions.
 
La Generalitat subscriu aquest conveni amb les entitats financeres en el marc del que disposa la Llei de Caixes d’Estalvis de Catalunya, que atorga a l’administració catalana una tasca orientadora en matèria d’obra social. Com cada any, l'import total de la dotació es dividirà en dos trams. El primer, amb un 80% del pressupost, es destinarà a finançar iniciatives socials d'especial rellevància escollides conjuntament per representants de la Generalitat de Catalunya i de "la Caixa", mentre que el 20% restant s'invertirà en projectes d'organitzacions sense ànim de lucre que hagin estat seleccionats prèviament per diversos departaments de la Generalitat.
 
Durant el passat exercici, l’Obra Social “la Caixa” va impulsar 19.807 activitats amb més de 3,1 milions de beneficiaris a Catalunya.
 
Entre les magnituds més destacades dins de les línies d'actuació prioritàries per a l'Obra Social "la Caixa" a Catalunya, durant 2012 destaquen les següents:
 
- 17.580 nens i nenes de Catalunya van rebre el 2012 atenció mitjançant el programa de superació de la pobresa infantil, CaixaProinfància, que l'entitat desenvolupa a l'àrea metropolitana de Barcelona.
 
- El programa de foment de l'ocupació entre col·lectius amb dificultats, Incorpora, va generar l'any passat un total de 2.990 oportunitats de contractació, en col·laboració amb 1.046 empreses de Catalunya adscrites al programa. A això cal afegir la reinserció social i laboral de 167 reclusos en últim grau de condemna en els centres penitenciaris de Catalunya.
 
- Més de 183.700 persones grans van participar durant l'exercici passat en alguna de les activitats de foment de l'autonomia, envelliment saludable i prevenció de la dependència impulsades per l'Obra Social "la Caixa" en els 205 centres de gent gran, propis o en conveni.
 
- Els cinc equips que treballen dins del programa d'atenció a persones amb malalties avançades i els seus familiars han atès 2.578 pacients de Catalunya en 11 hospitals i a domicili.
 
- Garantir l'accés a l'habitatge és una altra de les prioritats de l'Obra Social "la Caixa" a Catalunya. El programa d'Habitatge Assequible compta amb 2.578 pisos per a joves amb dificultats d'emancipació, famílies i persones grans. A ells cal sumar els 547 pisos que, emmarcats en el programa Lloguer Solidari, han facilitat l'accés a una llar a col·lectius en risc d'exclusió per unes rendes compreses entre els 85 i els 150 euros mensuals.
 
- El suport a la formació i l'educació mitjançant les Beques de Postgrau Nacionals i Internacionals de "la Caixa" (58 becaris de Catalunya) i del programa eduCaixa (en el qual l'any passat van participar 440.948 escolars) és una altra de les prioritats.
 
- En matèria mediambiental, l'entitat mantindrà el seu esforç per la preservació dels espais naturals de Catalunya en conveni amb les Diputacions i la Generalitat, objectiu al qual s'han dedicat més de 43 milions d'euros des de la posada en marxa del programa.
 
- En el terreny de la divulgació de la cultura i del coneixement, "la Caixa" impulsa el creixement de les persones a través dels seus cinc centres propis CaixaForum i CosmoCaixa. Més de 2 milions de persones van participar de les seves activitats en 2012.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article