Crearan un chef-nutricionista virtual per a gent gran

ChefMySelf és el projecte europeu que pretén millorar els hàbits alimentaris de les persones d’edat i independents.


CETEMMSA, el centre tecnològic avançat de la xarxa TECNIO, ha estat escollit per liderar el projecte europeu ChefMySelf amb l’objectiu de desenvolupar un sistema de cuina automàtica i fàcil de fer servir per a persones grans atenent a les seves necessitats nutricionals.

Estimular a les persones grans perquè cuinin adequadament  a casa seva, proporcionant-los bons hàbits nutricionals, ajudant-les a configurar una dieta saludable i realitzar les compres apropiades d’aliments i de begudes potenciant la seva socialització, són els principals objectius del projecte. Destinat a adults independents, sense malalties o discapacitats greus, també és adequat per a les persones d’edat avançada o amb limitacions cognitives lleus. És demostrat per diferents estudis que continuar realitzant una activitat del dia a dia com és cuinar ajuda a mantenir a la gent gran independent i activa.

ChefMySelf  té tres components principals: el robot d’aliments, les interfícies d’usuari i els serveis Cloud. La interacció de tot el conjunt es basa en tecnologia segura, oberta i estandarditzada, accessible mitjançant la TV o dispositius mòbils. Gràcies a la plataforma de serveis que integren el sistema, aquest permetrà a l’usuari, entre d’altres funcionalitats, la consulta de receptes en funció de les seves preferències o tipus d’ingredients, indicant-li els resultats nutricionals i el consum diari de calories, de minerals i de vitamines, gràcies a un històric dels àpats realitzats.  

El sistema també proporcionarà eines per programar els àpats setmanals, recomanant menús en funció de l’estat de cada usuari i de si pateix algun tipus de malaltia.  En funció de la programació setmanal, ChefMySelf podrà generar la llista de compra setmanal i reflectir-la sobre el dispositiu mòbil de l’usuari com a llista de la compra o en un dispositiu d’un altre persona, si l’usuari té limitada la mobilitat.

El projecte que té una durada de dos anys, compta amb un pressupost de 1.761.864 euros i la intervenció de set empreses de cinc països. La primera reunió de treball té lloc aquests dies a Mataró i es treballarà per desenvolupar el producte tenint en compte la tecnologia actual i l’adaptació a nous dispositius per a persones grans. ChefMySelf està finançat pel Programa Conjunt AAL (Ambient Assisted Living) amb càrrec al Pressupost del Ministeri d’Indústria Energia i Turisme i amb fons de la Comissió Europea.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article