Neix Fairphone, el primer telèfon mòbil de comerç just

Des d'aquest mes de juny ja es pot comprar online el primer terminal elaborat amb criteris de comerç just.


Un telèfon mòbil on el més important no siguin les especificacions tècniques sinó les socials. Aquesta és la idea amb la qual l'holandès Bas van Abel i alguns col·laboradors comencen a treballar i que dóna lloc a principis de 2013, a la creació del Fairphone. Durant la gestació del terminal, els autors han constatat que gairebé el 100% de tot el procés de creació de l'aparell es pot fer a través de comerç just i paral·lelament, aconseguir que el projecte sigui comercialment viable.

Els diversos passos en l'elaboració del mòbil són la part més cuidada. Pels materials com l'estany i el tàntal, necessaris per la composició del telèfon, s'ha buscat una companyia del Congo que garanteix unes condicions de treball dignes per qui hi treballa i que, a més, els diners no van a parar a guerrilles ni a guerres obertes de la zona. Pel que fa a la seva fabricació, Faiphone també s'ha ocupat de garantir que les fàbriques on s'elaboren els terminals tinguin seguretat garantida, no hi hagi explotació infantil i que els treballadors tinguin sous dignes. Finalment, la companyia també ha volgut incorporar el factor de sostenibilitat medioambiental. Per això, els materials que formen el mòbil són reciclables i, a més, promouen la recollida de telèfons antics perquè el cicle total de vida de l'aparell sigui el meś respectuós amb el medi ambient possible.
 
Fairphone tampoc ha volgut descuidar els aspectes tècnics. El telèfon funciona amb Android 4.2, té un procesador Mediatek 6589 i 16GB de memòria. Les especificacions tècniques és completen amb un SIM dual, doble cambra, pantalla multitàctil de 4,3 polzades en qualitat HD, 162 grams de pes i la resta de l'habitual: Wi-Fi, Bluetooth, GPS. El mòbil és lliure i pot funcionar amb qualsevol operadora. Té un preu de 325€ (a la web podeu trobar desglossada tota la informació del preu dels components) i es pot comprar via web i pagar a través de PayPal, trajeta de crèdit o transferència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article