Agricultura acològica per ocupar persones amb discapacitat de la Selva

Des de fa 3 anys la Fundació Onyar-la Selva, de Girona, reorienta la seva activitat cap a la producció i comercialització d'aliments ecològ


Degut als efectes de la crisi i la reducció de la facturació i de les ajudes públiques, la Fundació Privada Onyar-la Selva ha decidit reconvertir les activitats productives del seu centre especial de treball, que actualment pateix un ERO, cap a activitats emergents amb major valor afegit. Per això, l'entitat de Quart (Girona) ha decidit apostar per l'agricultura i l'alimentació ecològica per a mantenir els llocs de treball del centre i crear-ne de nous.

La iniciativa compta amb el suport econòmic d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo, Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) que des de 1987 duu a terme programes de cooperació a l'Àfrica, Amèrica Llatina i l'Àsia gràcies als recursos que obté de la gestió tèxtil procedent de la roba usada. Humana impulsa des de l'any passat un programa d'ajudes econòmiques per a promoure l'agricultura social a Catalunya. En l'edició d'enguany se n'han presentat 30 projectes, dels quals s'han escollit vuit. Un d'ells és el de la Fundació de Quart.
 
La Fundació Onyar-La Selva, entitat privada sense ànim de lucre els orígens de la qual es remunten a 1992, té com a finalitat la integració sociolaboral de persones amb discapacitat i/o en risc d'exclusió. La Fundació desenvolupa diverses activitats (muntatge de rodes de bicicleta i mecanismes elèctrics, tasques de jardineria, manteniment de rius, treballs forestals, viverisme...) que donen feina a 90 persones, la majoria de les quals pateixen una discapacitat psíquica o trastorn mental.
 
“Com a conseqüència de la incidència de la crisi en els àmbits dels manipulats industrials i del viver, fa tres anys vam decidir reconvertir l'activitat del nostre centre especial de treball”, explica el president de la fundació, Antoni Ruiz, “per això vam apostar pel conreu d'horta ecològica i la producció de pasta fresca”.
 
“Estem immersos en una fase de reconversió”, continua Ruiz, “en base només a recursos propis. Hem patit i patim encara la retallada d'ajudes de les administracions públiques i, tot i que la majoria dels fons són propis, sense suport públic és molt difícil consolidar els projectes iniciats. El sector social no només demana ajudes assistencials, sinó suport a projectes que impulsin l'economia productiva i real, la que crea llocs de treball. I això no s'està fent”.
 
Ruiz insisteix en què l'única finalitat de la fundació gironina és mantenir els 90 llocs de treball i, si és possible, crear-ne de nous. “Si nos fos per entitats com la nostra, moltes d'aquestes persones no podrien estar integrades al mercat laboral i restarien excloses. Avui més que mai els valors de la cooperació y la solidaritat aplicats a la creació de llocs de treball en activitats emergents són els únics que ens poden treure de la crisi i crear les bases per a una societat més justa i sostenible. L'administració ha de ser conseqüent amb aquesta realitat i ajudar les iniciatives emprenedores com les de la Fundació Onyar per assegurar una cohesió social més amenaçada que mai”, assegura.
 
L'aposta pels valors ecològics es manifesta en: l'agricultura ecològica (conreu de ceba, cigró, mongeta, tomàquet, carbassa...) en un camp de regadiu situat a Vilademuls; l'elaboració de pasta fresca ecològica i convencional en obradors propis a Quart, i la producció de xiitake (bolet) i el planter per l'horta ecològica.
 
“El projecte de la pasta fresca està en una fase inicial”, reconeix Maria Teresa Farrés, gerent de la fundació, “de moment la comercialitzem a cooperatives de consum i en comerços de proximitat. La nostra intenció és créixer i arribar al gran consumidor. Per a l'obrador hem contractat cinc persones, que fan la producció de forma artesanal, i voldríem duplicar aquest número si tot va bé”. Els productes ecològics estan certificats pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
 
L'entitat té d'altres projectes: preparació i distribució a domicili de cistelles de fruita, verdura i productes propis a través la marca “Alimentabio”; preparats de cuina per a restauració i produir pèl·lets per a estufes i calderes de biomassa.
 
L'interès de la Fundació Onyar-la Selva per l'agricultura ecològica encaixa perfectament en la filosofia d'Humana, que parteix de l'experiència acumulada en els projectes d'agricultura i seguretat alimentària que desenvolupa als països del Sud per a impulsar a Catalunya models agrícoles sostenibles entre organitzacions que, a més, desenvolupen una tasca social bé perquè estan especialitzades en la producció ecològica o bé perquè treballen en l'àmbit de l'exclusió. Per aquest motiu, dóna suport a projectes gràcies als fons que provenen de la gestió de la roba.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article