Govern i Tercer Sector junts per reclamar la gestió del 0,7% d'IRPF

Les organitzacions socials donen suport al Departament perquè exigeixi la gestió de les subvencions per a programes de cooperació i voluntariat.


El Govern de la Generalitat i les entitats del Tercer Sector han formalitzat aquesta tarda un front comú per reclamar a l’Estat la gestió de les subvencions a programes socials que es financen amb càrrec al 0,7% de l’IRPF. La decisió s’ha pres en el marc d’una reunió d’urgència convocada per la consellera Neus Munté per tal d’explicar a les entitats socials el contingut del darrer Consejo Territorial de Servicios Sociales y del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia, celebrat dijous passat a Madrid.

Munté ha explicat que “el que hem volgut fer avui és compartir aquests neguits, manifestar que volem continuar treballant plegats i que hi ha un front comú que ha començat a treballar a nivell polític, tant al Parlament com al Congrés de Diputats, per veure quines iniciatives es poden dur a terme” per reforçar els plantejaments consensuats. En concret, “d’una banda, el compliment de les sentències, en segon terme la recuperació d’aquests recursos que no tornen a Catalunya, i també que les entitats catalanes puguin continuar presentant-se en aquestes convocatòries amb igualtat de condicions”.
 
La consellera ha explicat que “per part del Govern de l’Estat hi ha un intent que només les entitats que estiguin implantades a més d’una comunitat autònoma puguin ser beneficiàries d’aquestes subvencions”. Una amenaça que enguany s’ha pogut impedir, ha assegurat: “les entitats de base únicament catalana, socials i mercantils, podran també concórrer en aquesta convocatòria, però hem de preparar-nos i establir estratègies conjuntes de cara a l’any vinent en què l’Estat preveu fer un canvi de model que ens podria dur cap a un altre escenari”.
 
Les organitzacions i el Departament de Benestar Social i Família constaten els reiterats incompliments del Govern espanyol respecte a les sentències emeses pel Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem en aquest àmbit. Els òrgans judicials han establert que, tant les bases com la convocatòria de subvencions per a la realització de programes de cooperació i voluntariat socials amb càrrec a l’assignació del 0,7% de l’IRPF, vulneren les competències autonòmiques de gestió de subvencions. Les sentències afegeixen que la Generalitat és la responsable de tramitar, resoldre i pagar aquestes ajudes, en el marc de les seves competències exclusives.
 
Les entitats del Tercer Sector han donat suport a la consellera Munté per exercir tota la pressió política en l’exigència del compliment d’aquestes decisions judicials. Val a dir que Catalunya és l’única comunitat que històricament ha manifestat la voluntat de gestionar els fons provinents del 0,7% i on hi ha un major percentatge de declarants que marquen la casella. Segons càlculs del Departament de Benestar Social i Família, Catalunya aporta el 25% del total de la recaptació estatal del 0,7 de l’IRPF per a fins socials, però només en rep el 14%, fet que suposa més de 20 milions d’euros que anualment no retornen de Madrid.
 
Les entitats convocades sumen prop d’una vuitantena, entre les quals hi ha la Taula del Tercer Sector Social, Entitats Catalanes d’Acció Social, Càritas, Creu Roja, Arrels, Casal dels Infants, FEDAIA, Esplais Catalans, ECOM, ACRA, Institut Guttmann o la Federació Catalana de Voluntariat Social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article