La CE busca idees per evitar el malbaratament alimentari

S'obrirà una consulta per buscar solucions contra el malbaratament i propostes per garantir un sistema alimentari eficient.


A Europa, cada any llencem uns 89 milions de tones de menjar. En paraules del comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik: “tant moralment com econòmicament, això és inacceptable. És espantós pensar en la quantitat de recursos necessaris per produir aquests 89 milions de tones que al final estem malbaratant. Al sistema hi ha alguna cosa que no funciona”.

Els aliments són indispensables per viure. Són una part important de la nostra identitat cultural i de l’economia, però cada vegada més estudis es plantegen la sostenibilitat a llarg termini de les tendències actuals de la producció i del consum. El sistema alimentari afecta considerablement al medi ambient, entre d’altres a través de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, l’ús del sòl i dels recursos hídrics, la contaminació, l’esgotament del fòsfor o els efectes del productes químics com ara herbicides i plaguicides.

Per això la Comissió Europea vol recollir opinions sobre el sistema europeu de producció i consum d’aliments. La consulta demana idees als interessats, els ciutadans, les empreses, les ONG i les autoritats públiques, sobre les mesures immediates que es podrien prendre per reduir el malbaratament d’aliments i, més en general, sobre la manera de garantir que el sistema faci un ús eficient dels recursos. Les idees comunicades serviran per a una comunicació sobre l’alimentació sostenible que es publicarà durant aquest any.

Es preguntarà als participants quines haurien de ser les prioritats, com es pot mesurar l’impacte de la producció alimentària, com fomentar cadenes de producció i distribució i models de consum més sostenibles, com evitar i reduir el rebuig d’aliments i quines són les polítiques més adients per abordar aquests reptes.

La consulta estarà oberta fins a l’1 d’octubre de 2013. La Comissió té previst presentar dins aquest any una comunicació sobre l’alimentació sostenible que reuneixi les idees i dediqui una atenció especial al problema del rebuig dels aliments i la manera de reduir-lo al llarg de la cadena alimentària.

El 20 de setembre de 2011, la Comissió Europea va adoptar el Full de ruta cap a una Europa eficient pel que fa als recursos, que demana mesures per incentivar una producció i un consum alimentaris més sans i sostenibles, i per reduir a la meitat, d’aquí a 2020, el rebuig d'aliments comestibles a la UE. Segons el full de ruta, la Comissió ha d’avaluar la millor manera de limitar el rebuig al llarg de la cadena alimentària, estudiar les possibilitats de reduir l’impacte ambiental dels models de producció i consum d’aliments i presentar una comunicació al respecte l’any 2013.

Més informació

Pàgina web de la consulta

Més sobre alimentació sostenbile

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article