Creen cèl•lules ‘a la carta’ per regenerar òrgans

El Centre de Medicina Regenerativa ha desenvolupat una nova tècnica que permetrà regenerar òrgans malalts del mateix pacient.


El descobriment l’ha dut a terme el grup de recerca liderat pel Juan Carlos Izpisúa, director del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, que ja fa anys que treballa per trobar la manera de curar malalties a partir de cèl·lules del mateix pacient, transformades en cèl·lules mare i reprogramades per regenerar teixits i òrgans determinats.

La nova tècnica descoberta pels investigadors d’aquest centre consisteix en reprogramar una cèl·lula extreta de la pell d'un pacient per convertir-la en cèl·lula mare, una cèl·lula amb la capacitat d'adquirir qualsevol funció. El procés dura tant sols dos mesos i ja s’està treballant per induir la capacitat regenerativa en diferents òrgans, com el cervell, el cor o el ronyó.
 
Ara fa set anys, un equip de científics japonesos va descobrir la manera de fabricar cèl·lules mare, però la tècnica era encara imperfecta perquè cèl·lules podien créixer indiscriminadament i acabar provocant tumors. La tècnica que ha provat l’equip d’Izpisúa millora el procés i el fa més segur.
 
L’objectiu i la persistència d’investigar amb cèl·lules mare del propi organisme té una doble raó: d’una banda, perquè es pot crear cèl·lules "a la carta"  segons les necessitats en un laboratori, i, de l’altra, perquè induir a les cèl·lules del mateix pacient la capacitat de regenerar el seu òrgan o teixit malalt crea menys rebuig per part del propi cos.
 
La nova tècnica ja s’està aplicant en assajos clínics amb pacients reals i es preveu que de cara a l’any vinent ja es puguin acumular un nombre ampli de casos exitosos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article