Fruites i hortalisses als infants i adolescents en situació de risc

Aquesta mesura s'afegeix a les iniciatives del Govern destinades a garantir l'alimentació dels infants més vulnerables


El Departament de Benestar Social i Família, a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), ha impulsat una nova iniciativa per a garantir aliments als infants més vulnerables. Des de DGAIA s'està realitzant una campanya informativa dirigida als centres oberts d'arreu de Catalunya, per tal que es puguin acreditar com a serveis receptors de fruites i hortalisses amb distribució gratuïta procedent de retirada. Per a fer-ho, caldrà que cada centre obert s'associï al Banc dels Aliments de la demarcació que li correspongui i presenti a través d'aquesta organització una sol·licitud al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. La DGAIA ha proporcionat als centres els formularis necessaris per facilitar-los i acompanyar-los al màxim en aquesta tramitació.

Amb aquesta actuació es pretén afavorir l'accés a aquests recursos als infants i adolescents en situació de risc atesos pels centre oberts de tot el país.
 
Més de 230 centres oberts a Catalunya
 
Actualment hi ha a Catalunya més de 230 centres oberts amb més de 7.530 places. Els centres oberts són serveis preventius d'atenció social i educativa no residencial per a infants i adolescents de 3 a 18 anys en situació de risc. Entre d'altres programes, promouen l'educació d'hàbits d'alimentació, higiene i salut i l'afavoriment de l'educació en el lleure i l'educació esportiva.
 
Són un servei social essencial que atenen a infants i adolescents fora de l'horari escolar per donar-los suport, ajudar al seu desenvolupament integral i compensar les deficiències que puguin patir en el seu entorn.
 
Els centres oberts poden oferir berenar com una activitat més del servei, amb la qual cosa poden ajudar a l'adquisició d'hàbits alimentaris i compensar possibles deficiències.
 
Les activitats que es desenvolupen als centres oberts són les pròpies d'esplai i esbarjo amb la finalitat de treballar l'empatia, els valors i les habilitats socials de forma totalment lúdica, així com activitats psicomotrius i esportives. També es treballa el reforç en els aprenentatges escolars i l'adquisició dels hàbits d'estudi en cas que sigui necessari.
 
El treball que es duu a terme amb els infants i adolescents té les següents finalitats:
 
Donar suport, estimular i potenciar l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat de l'infant o l'adolescent.
Afavorir la socialització i la integració social dels infants i adolescents i les seves famílies.
Prevenir les situacions de risc social i de ruptura amb la família i l'escola.
Compensar dèficits socioeducatius.
Adquirir aprenentatges i competències.
Acompanyar i orientar les famílies en els processos educatius que afecten els seus fills i filles.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article