La crisi fa augmentar el consum de psicofàrmacs i alcohol a Barcelona

Són dades del VIII Pla d'Acció sobre Drogues a Barcelona que aquesta setmana ha presentat el consistori municipal.


El consum d'alcohol i psicofàrmacs entre la població barcelonina ha crescut de manera preocupant per culpa de la crisi. Per això, el VIII Pla d'Acció sobre Drogues a Barcelona (201-2016) que ha presentat l'ajuntament de la capital Condal posarà especial èmfasi en aquestes dues drogoadiccions. Segons constata l'estudi el consum de tranquil·litzants, sedants i somnífers pot arribar al 20% en algunes franges de població, especialment entre les dones d'entre 35 i 65 anys.

La tinent d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, i la delegada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona han recalcat que la crisi ha generat "molts més trastorns emocionals" i per aquest motiu cal ser curós i "no donar una medicació ràpida" sinó recomanar als pacients que abordin "els problemes per altres vies".
 
Per tal de fer front a aquest nou escenari, el Pla de l'Ajuntament prepara diverses mesures d'actuació fent especial èmfasi en els problemes derivats del consum d'alcohol i psicofàrmacs. En aquest últim cas, el Pla preveu integrar la Xarxa d'Addició i la de Salut Mental perquè ambdós puguin compartir història clínica.  
 
Pel que fa al consum d'alcohol, l'estudi aporta algunes dades interessants. El Pla, que pren com a base un estudi de 2012, constata que prop del 90% de menors d'entre 14 i 18 anys han begut en l'últim any, i que el 30% dels nois i el 36% de les noies en aquesta franja d'edat han realitzat un "consum de risc" (una ingesta intensa d'alcohol en un curt espai de temps). Així mateix les persones tractades en les 'narcosales'de la ciutat anualment són unes 12.200, una xifra que es manté estable en relació amb els últims anys. Durant l'última legislatura, s'han obert quatre noves narcosales que es sumen a les dotze que ja es troben operatives a la ciutat.
 
D'altra banda,també s'han obert un parell de pisos per allotjar-hi dones que han patit violència de gènere i també tenen problemes d'addicció, ja que s'ha detectat que habitualment no accedeixen a les línies d'ajuda establertes. En el mateix àmbit s'ha planejat, encara que està pendent de concreció, un nou complex amb equipament social per a persones amb risc d'exclusió amb capacitat per a quaranta places.
 
El Pla d'Acció sobre les Drogues, que s'havia de votar avui en el Ple de l'Ajuntament, ha estat retirat 'in extremis' a causa de les crítiques que ha rebut per part de l'oposició. Si bé segons el govern municipal s'havien incorporat 69 de les 86 esmenes que hi havien presentat els grups de l'oposició, durant les darreres hores s'ha anunciat la possibilitat de tancament de la narcosala Baulard, cosa que ha despertat crítiques per part d'ICV-EUiA. La votació del Pla s'ha posposat de cara a setembre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

xavier ayneto barcelona
1.

tot per facilitar l accés de salut mental a les històries de drogues.
i al seu pressupost?

  • 1
  • 0

Comenta aquest article