50.000 infants amb privacions alimentàries a Catalunya

Ho diu un informe del Síndic de Greuges que ho relaciona amb la situació de pobresa que viuen les famílies.


Rafael Ribó ha presentat aquesta setmana l'informe La malnutrició infantil a Catalunya, en el qual denuncia que 50.000 infants tenen privacions alimentàries i 750 pateixen desnutrició i pobresa (segons els codis diàgnostics de l'ICS de juny del 2013). El Síndic alerta que aquesta situació es pot agreujar durant el mes d’agost. Per això, el Síndic  demana que el Govern de la Generalitat, els consells comarcals i els ajuntaments actuïn de manera coordinada, harmonitzada i urgent per garantir el dret dels infants a una alimentació adequada.

És cert, com bé afirmen les entitats i els serveis que atenen els infants en situació de vulnerabilitat social, que a Catalunya no es detecta una situació estructural de desnutrició infantil aguda o crònica per causes socioeconòmiques. Ara bé, la realitat indica que la precarització creixent de la situació social i econòmica genera situacions tant de subnutrició (ingesta insuficient d’aliments) com d’alimentació no adequada (dieta no equilibrada) que no es poden ignorar.
 
a) La taxa de risc de pobresa infantil a Catalunya se situa en el 28,0%, amb aproximadament 345.000 infants menors de setze anys afectats.
 
b) El 4% dels infants menors de setze anys pateix privacions materials que afecten l’alimentació: en concret, quasi 50.000 infants catalans d’aquesta edat no es poden permetre carn o peix almenys una vegada cada dos dies, és a dir, no mengen proteïnes de manera regular.
 
c) Hi ha 650 infants menors de setze anys amb codis diagnòstics de problemes nutricionals relacionats amb la pobresa extrema i els baixos ingressos. L’edat mitjana és de quatre anys, una quarta part són menors d’un any i majoritàriament de nacionalitat estrangera (56%), segons dades del mes de juny de 2013 de la història clínica informatitzada de l’atenció primària de l’Institut Català de Salut.
 
d) Les situacions associades a la pobresa severa, que actualment afecten una desena part dels infants (130.000), s’han multiplicat els darrers anys a Catalunya. La prevalença de llars catalanes (amb infants o sense) que no es poden permetre carn o peix almenys cada dos dies l’any 2011 és quasi sis vegades més elevada que la de l’any 2008 i les llars catalanes que pateixen una privació material severa l’any 2011 són més del triple que les de l’any 2008.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

gemma tarragona
1.

Arròs, llegums, patates, fruita, ous, són aliments bàsics que no en podem prescindir i no són inassolibles d'adquirir, ni tampoc són cars. La combinació de tots ells tampoc hauria de ser un factor de desnutrició, sense menysprear carn i peix. Potser el que manca és una bona informació de com gestionar la nostra alimentació en temps de crisi.

  • 1
  • 0

Comenta aquest article