La conducta emocional dels adults podria gestar-se a l'úter matern

Experts del Regne Unit creuen que a la placenta es programaria el comportament de les persones


Científics de Cardiff i Cambridge creuen que els adults podrien desenvolupar l'ansietat i ser vulnerables a la mala salut mental si se'ls priva de certes hormones durant el seu desenvolupament a l'úter. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi que els científics han publicat a 'Nature Communications' fruit d'una investigació amb ratolins.

L'estudi revela la importància de la placenta a l'hora de configurar la conducta emocional de les persones a llarg termini. Aquesta és la primera vegada que es relaciona el factor dels canvis de conducta dels adults a les alternacions de la placenta. "El creixement d'un nadó és un procés molt complex i hi ha molts mecanismes de control que garanteixen que els nutrients requerits per al nadó per créixer poden ser subministrats per la mare", explica el professor Lawrence Wilkinson, neurocientífic del Comportament a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Cardiff i director de la investigació.
 
Igual que la insulina, l'estudi demostra que el factor de creixement-2 juga un paper important en el desenvolupament del fetus i de la placenta en els mamífers, i canvis en l'expressió d'aquesta hormona a la placenta i el fetus estan implicats en la restricció del creixement en l'úter. Els investigadors han volgut estudiar què passa quan es danya aquesta hormona tipus 2, que és clau en el creixement a l'úter. "El que trobem quan vam fer això va ser un desequilibri en el subministrament de nutrients controlats per la placenta i que aquest desequilibri va tenir efectes importants sobre com els subjectes estaven en l'edat adulta, és a dir, que el tema es va fer més important en el futur", explica Wilkinson. L'estudi va constatar que aquests efectes van anar acompanyats, a l'edad adulta, de cambis específics de gens que tenen a veure amb el comportament. 
 
A partir de les conclusions de l'estudi, Lawrence Wilkinson conclou: "No sabem exactament com aquests esdeveniments primerencs de la vida poden tenir efectes de llarg abast sobre les nostres predisposicions emocionals, però sospitem que les nostres troballes poden indicar que els gèrmens del nostre comportament, i, possiblement, la vulnerabilitat a trastorns cerebrals i mentals, se sembren molt abans del que es creia".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article