Les persones amb demència de l'Estat espanyol, les més cuidades pels familiars

Un estudi ha analitzat comparativament comparatiu com viuen persones amb demència a vuit països europeus.


Els pacients amb demència de l'Estat espanyol són els que més atencions reben per part dels seus familiars. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi Right Time Place Care que, iniciat l'any 2010, ha recopilat informació sobre la qualitat de vida d'aquests pacients a vuit països europeus. La recerca s'ha realitzat amb una mostra total de 2.014 persones amb trastorns cognitius, d'una mitjana de 83 anys. A l'estudi hi ha participat l'Hospital Clínic de Barcelona.

L'objectiu de l'estudi ha estat identificar les millors pràctiques per als malalts de demència i els seus cuidadors familiars en l'atenció durant el procés de transició, des de la vigilància domiciliària professional fins a la residència. Segons els resultats, mentre que a la majoria de països europeus les persones dements resten al seu immoble amb un cuidador familiar, a l'Estat espanyol només un 4% romanen sols i un 70% van a viure al nucli familiar. 
 
Una altra conclusió destacable de l'estudi és que la meitat de les persones que han participat en el projecte manifesta tenir uns nivells d'ingressos econòmics inferiors al que correspondria a la mitjana. L'estudi desgrana en percentatges els malalts que van passar de viure a casa seva a viure en una residència o centre geriàtric. Mentre que a França les persones són institucionalitzades ràpidament, a Espanya aquesta transició es produeix molt lentament o com a últim recurs, precisament a causa dels ingressos familiars.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article