Quasi el 80% dels joves atesos per la Creu Roja estan a l’atur

Creu Roja ha fetes públiques aquestes dades aprofitant que avui és el Dia Internacional de la Joventut


El 79,6% dels joves atesos per la Creu Roja arreu de l’Estat estan a l’atur, segons dades del 6è Butlletí sobre la Vulnerabilitat Social, un informe estatal que la institució humanitària publica periòdicament. Aquesta taxa supera d’un 34% la taxa d’atur del conjunt de joves d’arreu de l’Estat.

En motiu del Dia Mundial del a Joventut, que es commemora avui dilluns 12 d’agost, la Creu Roja vol remarcar la importància de promoure la inserció sociolaboral de la població juvenil. L’estudi estatal de la Creu Roja també revela que el 24% dels joves atesos per la Creu Roja no compten amb cap mena d’ingrés, que el 60% ni estudia ni treballa i que la taxa d’abandonament educatiu prematur és del 72%, més del doble que la mitjana estatal (30%).

A Catalunya, on la taxa d’atur juvenil arriba actualment al 53,88%, la Creu Roja està realitzant enguany un nou projecte d’ocupació per a joves en estreta col·laboració amb el món empresarial, que ha començat als municipis de Barcelona, Gavà i Tarragona. El projecte pretén millorar la formació i les opcions de trobar feina de joves amb baix nivell informatiu i escassa o null·a experiència laboral, facilitant la realització de pràctiques en empreses als participants, entre d’altres accions. Fins ara, la Creu Roja ja ha iniciat col·laboracions amb 17 empreses, la majoria del sector comerç i alimentació, una xifra que es preveu augmentar de cara al futur.

Des del mes de març, han participant en aquest projecte 28 joves a Barcelona, 15 a Gavà i 16 a Tarragona, però, al llarg de tot l’any 2013, és previst que hi participin un total de 126 joves en aquestes tres localitats. Durant aquest any i el vinent, també és previst estendre el projecte a més municipis de la demarcació de Barcelona.

El nou programa d’ocupació de la Creu Roja, amb una durada prevista de 2 anys, s’emmarca en el Programa Operatiu Pluriregional “Lluita contra la Discriminació” de la Unió Europea. El Fons Social Europeu aporta la meitat del finançament del programa, que també compta amb el suport de l’Ajuntament de Gavà i amb fons propis de la Creu Roja.

Enfront de les elevades taxes d’atur juvenil, també s’hi troben altres dades més positives, que mostren la implicació dels joves en tasques solidàries. En el cas de la Creu Roja a Catalunya, el 40% del voluntariat de l’entitat està format per menors de 30 anys. Fins a 7.478 de les 19.123 persones que són actualment voluntàries de la Creu Roja corresponen a aquesta franja d’edat. Els joves representen, doncs, un motor per desenvolupar la tasca d’entitats socials com la Creu Roja.

Paral·lelament, el voluntariat de Creu Roja Joventut està liderant diversos projectes de lluita contra la pobresa i l’exclusió entre infants i joves. Mitjançant aquests projectes, a més d’atendre les necessitats dels menors en situació vulnerable, Creu Roja Joventut també promou el valor de la participació, l’associacionisme i el voluntariat entre els infants i joves.

Entre ells, figuren la campanya de joguines, amb què l’entitat distribueix anualment regals a infants en situació vulnerable pel Dia de Reis i desenvolupa activitats per promoure el valor educatiu del joc; els Centres de Mediació Social, on es fan activitats de lleure i reforç escolar; o els casals d’estiu.

Els infant beneficiaris de la campanya de joguines s’ha doblat en les 4 darreres edicions fins arribar a 21.832 l’últim Dia de Reis. Pel que fa als Centres de Mediació Social, el nombre d’infants que hi assisteixen s’ha doblat entre 2011 i 2012, passant de 340 a 718 participants. Finalment, en el cas dels casals d’estiu, enguany hi estan participant 1.429 nens i nenes en situació de vulnerabilitat, un 66% més que l’any passat. Això no obstant, cal tenir en compte que 900 participants dels casals d’estiu corresponen a una ludoteca que es realitza a la platja de Tarragona, on els pares i mares poden deixar els seus fills jugant una estona - però tota la jornada com a la resta de casals.

Així mateix, cal destacar que 200 infants dels casals d’estiu (el 13% del total) - els que es troben en una major situació de vulnerabilitat - reben almenys un àpat diari en aquests espais.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article