La fragilitat de la gent gran a la platja

De les quinze persones que han mort a les platges catalanes aquest estiu, la majoria eren gent gran


15 persones han perdut la vida a les costes del litoral català aquests mesos d'estiu. La majoria d'elles tenien més de 70 anys i patien patologies de base prèvies. Per això, Protecció Civil i la Creu Roja han demanat precaució a l'hora d'anar a la platja i ho han fet amb especial esment a les persones grans que tinguin problemes de salut, aconsellant-los que no vagin sols a la platja. 

Segons les dades de Protecció Civil, el perfil de les víctimes és clar i es manté respecte a l'any passat: homes i dones de més de 60 anys, que pateixen una aturada cardiorespiratòria a la platja. "Fan llargues caminades, exercici lleu i es maregen. Pensen que si entren a l'aigua milloraran i es desmaien", explica la cap de gestió d'emergències de Protecció Civil, Montse Font.
 
Alguns dels ancians que han anat a banyar-se a les platges ho havien fet a primera hora del matí, quan a la zona encara no havia arribat l'equip de socorrisme. "Si van a la platja quan no hi ha vigilància i els passa alguna cosa no hi ha temps de reacció”, ha explicat Ramon Badia, responsable dels serveis preventius aquàtics de la Creu Roja. Des de la Creu Roja s'aconsella a la gent gran “que entrin a l'aigua de forma progressiva” i que si es senten marejats o creuen patir alguna indisposició, “surtin immediatament”. Ramon Badia adverteix que, en cas que la gent gran pateixi patologies prèvies, el millor que extremin la prudència. 
 
De cara a l'any vinent, Protecció Civil té previst endegar una campanya informativa als centres d'atenció primària (CAP) perquè informin la gent gran sobre com actuar a la platja en cas de mareig. "Quan es troben malament, pensen que el millor és entrar a l'aigua, però és millor remullar-se a la dutxa i avisar un socorrista". Aquest estiu, la Creu Roja ha fet 14.841 assistències sanitàries. 137 d'elles han hagut de ser rescatades. En total, l'organització ha fet 45.297 avisos preventius a banyistes i embarcacions des de principis d'estiu, la qual cosa suposa un 27% més que l'any passat. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article