Ingressos mínims per tothom contra la malnutrició infantil

Ho han reclamat treballadors socials i entitats després de l'informe del Síndic de Greuges


Entitats i treballadors socials coincideixen a assenyalar la manca d’ingressos de moltes famílies catalanes com la causa fonamental del problema de malnutrició infantil que denuncia el Síndic de Greuges a l’informe que va fer públic fa algunes setmanes. En declaracions a ElPunt Avui, la presidenta d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), Teresa Crespo, reclama “una renda mínima que funcioni” perquè “és evident que hi ha famílies sense ingressos regulars o amb molt pocs i que això es tradueix en un problema alimentari”.

El coordinador de la Comissió d’Infància del Col·legi de Treball Social de Catalunya, David Nadal, corrobora per la seva banda que “ens trobem amb llars que no tenen cap ingrés, en espera d’accedir a la renda mínima d’inserció (RMI) o que cobren l’ajuda de 426 euros” i que, en aquestes situacions, “la qualitat i la quantitat de l’alimentació es veuen afectades”. Treballadors socials han denunciat casos en què diverses famílies tenen “moltes dificultats per alimentar suficientment un nen que està en edat de creixement i que consumeix molta energia”. Així mateix, diverses escoles han denunciat desmais d'alumnes a classe perquè no han esmorzat prou. La presidenta de l'ECAS ha recordat que les entitats que són a peu de carrer ja fa mesos que denuncien casos com que les beques menjador no cobreixen les necessitats de les famílies sense recursos.
 
Després de la publicació de l'informe del Síndic de Greuges en el qual s'hi denunciava la desnutrició de 50.000 infants a Catalunya, el conseller de Salut va voler matisar les dades i va afirmar que “a Catalunya no hi ha infants que passin gana” i va concretar que “a conseqüència de la situació econòmica de les famílies, l'accés al peix i a la carn pot estar limitat”. Les afirmacions del conseller van en la línia de l'opinió esgrimida per la Societat Catalana de Pediatria, que afirmava que els casos de desnutrició que es detecten a l'atenció primària són deguts a malalties que provoquen una mala absorció dels aliments i no a carències alimentàries. Emparant-se amb aquesta opinió, Ruiz ha distingit entre malnutrició com la "ingesta inadequada" i la desnutrició com "una situació on no hi ha aliment a aportar al cos i la salut està perjudicada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep M Armengou Barcelona
3.
Atenció, sisplau, és important que coneguem bé la situació, perquè no és cert, això de "passar gana ". Parlo pel nostre país, no puc saber la situació exacta a altres llocs d'Espanya o d'Europa. Insisteixo a repassar bé les dades fiables que estan sortint aquest dies, sobretot d'ençà de l'Informe del Síndic que em penso que és avui que el presenta al Parlament, i, per tant, en sabrem més detalls. Si distingim i afinem bé les indormacions, trobarem l'equilibri entre la realitat, la demagògia, el mal periodisme,...i tots podrem ser més eficaços en la lluita contra l'opressió dels poderosos i contra la pobresa. Que són ben reals, i que demanen respostes en conseqüència.
  • 0
  • 0
Mª josé Gómez Torres
2.
Fa dies que reflexiono vers la situació de fam de més de 2 millions d´infants a Espanya. Europa, FMI ens diuen que els governs han de fer retallades en sanitat, educació, serveis socials i de pas recomanen retallades de sous. Aquests infants passen gana, però també els seus pares, els avis i moltíssimes families. A on està el GABINET DE CRISI URGENT per cercar ajuts inmediats? Hauríen d´estar reunits i treure fons per pal.liar aquest greu problema. Quan hi ha catàstrofes (accidents de tren, avions, vaixells, grans incendis, inundacions) les administracions entenen que els protocols d´urgència es posen en marxa, però sembla que la fam al costat de casa nostra no mereix cap protocol d´emergències. Deu ser que som molt cínics o estem cegs.
  • 0
  • 0
Josep M Armengou Barcelona
1.
Recomano vivament, per ajudar al debat i entendre tots plegats de la mateixa manera la gran difèrència entre malnutrició i desnutrició, l'article analític de Salvador Cardús al diari ARA, que és ben d'agrair, i l'entrevista al mateix diari a la Dra Canadell, que acaba de precisar els termes. Afegim-hi un fet social que ja coneixem: sabem que no tenim desnutrició produïda per carències alimentàries com les que veiem dissortadament cada dia a tants països, i que sí que tenim, i molts, problesmes de malnutrició a la nostra societat, que no vénen pas de menjar menys peix,carn o pollastre del que ens caldria (dels segons encara en mengem massa sovint i tot !), sinó que els sobrepès i l'obesistat són, col.lectivament parlant, els nostres problemes encara més greus. Oi que això no ens farà pas baixar la guàrdia ni un milímetre respecte a la nostra lluita contra la pobresa, que hi és, i de la que els infants no en són gens ni mica els responsables?. Doncs només volia dir això
  • 1
  • 0

Comenta aquest article