Nova edició de l'Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya

S'han obert les inscripcions per assistir a la presentació pública del proper 2 d'octubre.


El proper dimecres 2 d'octubre a les 18h al CaixaFòrum de Barcelona es presentarà la tercera edició de l'Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya. Tothom qui ho vulgui pot apuntar-se (a través d'aquest formulari) a l'acte de presentació de l'Anuari 2013 que servirà per conèixer la situació actual del sector. En finalitzar l’acte es lliurarà a cada assistent un exemplar de l’Anuari. En les properes setmanes es detallarà el programa de la jornada.

La idea d’elaborar un Anuari de forma periòdica neix amb la publicació, l’any 2003, del Llibre blanc del tercer sector civico-social. Aquesta publicació, duta a terme pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC), va tenir un gran impacte pel sector, ja que per primera vegada es comptava amb informació del conjunt de les entitats socials catalanes i, amb això, d’un diagnòstic sobre el seu estat.
 
Aquesta recerca va ser un punt de partida rellevant per l’estructuració i reconeixement del Tercer Sector Social. La importància d’una publicació com aquesta i la bona acollida que va rebre, va ser la font d’inspiració que va portar a posar en marxa el projecte de l’Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya.
 
Per a donar continuïtat a la feina feta amb el Llibre blanc del tercer sector cívico-social, l’any 2008 la Taula d’entitats del Tercer Sector Social i l’Observatori del Tercer Sector  posen en marxa l’Anuari del Tercer Sector Social: estudi periòdic sobre les entitats socials catalanes on es combinen tècniques d’investigació quantitatives i qualitatives.
 
La primera edició, l’Anuari 2009, es va plantejar com un estudi quantitatiu que va permetre fer una mirada evolutiva de la situació del sector, de les seves característiques i dels principals reptes a partir de dades objectives recollides en un qüestionari. Aquesta informació es va complementar amb un conjunt entrevistes realitzades a diferents professionals del tercer sector social català. El 2011, es publica un segon anuari on la recerca busca un caire més qualitatiu. Per això, s'amplia el contingut a través de la participació de les entitats socials en grups de discussió, cosa que va permetre la realització d'una visió de conjunt i es va afavorir la generació d’un discurs compartit. 
 
L'Anuari 2013 ha treballat en tres objectius: actualitzar les dades de l’Anuari 2009 sobre la dimensió del tercer sector social a Catalunya, identificar les tendències i l’evolució del Tercer Sector Social català i conèixer quin ha estat l’impacte de la crisi en les organitzacions del tercer sector social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article