Salut i Benestar Social augmenten col·laboració

La Generalitat crearà un Pla Interdepartamental perquè Salut i Benestar Social reforcin l'acció conjunta en el tractament de malalties.


Aquesta setmana el conseller de Salut i la consellera de Benestar Social i Família ha comparegut conjuntament per anunciar la creació d'un Pla Interdepartamental dels serveis sanitaris i socials. L'acord permetrà millorar el treball conjunt de les dos conselleries en especial pel que fa al tractament de malalties cròniques.

El Pla neix amb l'objectiu de treballar més acuradament en l'atenció sanitària i sociosanitària mitjançant la creació d’una xarxa de serveis centrada en les persones, integral i de qualitat que garanteixi la continuïtat i eficiència dels recursos.

Per això, l'acord s'ha marcat quatre objectius bàsics de treball:
- La integració de la xarxa pública sanitària i la de serveis públics de l’ICASS, la qual, pretén la interacció de residències assistides de gent gran i de persones amb discapacitat amb l’atenció primària i els centres sociosanitaris.
- La interacció entre la xarxa d’atenció especialitzada i la xarxa de serveis socials, que establirà mecanismes de coordinació respecte a necessitats d’atenció especialitzada, continuïtat assistencial i la prestació de serveis socials.
- La interacció entre els àmbits sanitari i social de la xarxa de salut mental, amb la finalitat de desenvolupar un model d’atenció integral sanitària i social a les persones amb problemes de salut mental.
- L’adequació de la llarga estada sociosanitària i de salut mental, mitjançant la qual es preveu la creació d’un gran sector d’atenció de llarga durada que inclogui els serveis socials actuals i la part corresponent de la llarga estada sociosanitària i de salut mental.

Les malalties cròniques seran la primera causa de discapacitat a Europa; actualment, ja són el problema de salut que demana més serveis sanitaris i poden suposar fins al 75% de la despesa sanitària. Com a exemple, els problemes de l’aparell locomotor representen el 70% de les visites als metges d’atenció primària.

Algunes dades sobre la cronicitat a Catalunya
 
- El 74% de la població adulta manifesta tenir una malaltia crònica. Concretament, el 52% de les persones entre 15 i 24 anys tenen una malaltia crònica, i el percentatge augmenta fins al 96% en majors de 65 anys.
- Els problemes de salut crònics més freqüents són els osteoarticulars (mal d’esquena i artrosi) que, de fet, representen el 70% de les visites als centres d’atenció primària. Altres problemes crònics són la mala circulació, la hipertensió, la migranya, la depressió o ansietat, les al·lèrgies cròniques i el colesterol elevat. A més, les malalties cròniques són més freqüents en les dones que en els homes.
- Del total de malalts crònics, s’estima que 140.000 pateixen també dependència, la qual cosa representa un 6% de la població del territori català. El 50% d’aquests pacients desenvolupen malalties cròniques múltiples.
- Les malalties cròniques seran la causa principal de discapacitat el 2020, i el 2030 es doblarà la incidència actual d’aquest tipus de malalties en persones de més de 65 anys.
- Prop d’1,3 milions de persones tenen més de 65 anys (un 16,5% del conjunt de la població catalana) i els darrers anys s’ha incrementat notablement l’índex de sobreenvelliment: prop del 14% d’aquest grup té més de 85 anys.
El 75% dels ciutadans mor a causa d’una malaltia crònica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep M Armengou Barcelona
1.

No ens calen més plans interdepartamentals, i menys entre departaments de feines amb fronteres permeables: només ens cal que el Govern faci la seva feina, l'element essencial de la qual ja és la coordinació pernanent. Només faltaria !!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article