Atenció específica per a les dones amb VIH

Experts del GeSIDA han publicat el primer consens científic europeu per abordar el tractament del VIH amb dones


Experts de GESIDA, el Grup d'Estudis de la SIDA de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), i de la Secretaria del Pla Nacional sobre el Sida (SPNS), dependent del Ministeri de Sanitat, han elaborat el primer consens científic publicat a Europa per a un abordatge assistencial i sanitari diferenciat de les dones infectades per VIH.

El president del GeSIDA, Juan Berenger, ha assenyat que el document era necessari i urgent ja que calia "brindar a la dona una atenció adequada que eviti biaixos de gènere i prengui en consideració els aspectes biològics, psicològics i socials específics". La publicació està dirigida a professionals sanitaris que intervenen amb l'atenció d'aquestes pacients i ha comptat amb la participació d'especialistes en medicina interna amb experiència en l'àmbit del VIH, especialistes en ginecologia i obstetrícia, pediatres i psicòlogues.

El document estableix una sèrie de recomanacions que abasten els diferents aspectes de l'atenció de la dona amb VIH: des de les millors pràctiques relacionades amb el tractament antiretroviral en dones fins a les relacionades amb la seva salut emocional i sexual, passant per l'abordatge específic de la malaltia en etapes com l'adolescència, el climateri o l'embaràs.

Entre altres recomanacions, el document subratlla la importància del suport psicològic per a la revelació i acceptació de la malaltia, i destaca que hi ha una associació significativa entre la revelació de la malaltia i la disminució de l'adherència al tractament a causa de l'impacte emocional. Per això, recomana que es doni la informació sobre el diagnòstic de la infecció pel VIH a l'adolescent de forma individual, amb la participació d'un equip multidisciplinari, adaptant-se a les característiques maduratives i socials de cada dona adolescent.

Des de GeSIDA se subratlla la importància d'aquest consens d'acord amb les dades disponibles sobre l'evolució de la malaltia i la seva incidència en les dones, particularment les que es troben en una situació de major vulnerabilitat. Així mateix, lamenten haver hagut de limitar algunes recomanacions per la falta de recerca específica fins al moment en camps com les diferències de toxicitat, seguretat i eficàcia dels antiretrovirals entre homes i dones.

Segons dades d'ONUSIDA al seu Informe de 2012, el 49% del total dels infectats per VIH al món són dones (més de 16,7 milions de dones), sent la incidència significativament major en les dones que es troben en una situació de vulnerabilitat, mentre a Europa, segons dades dels European Center for Disease Prevention and Control (ECDC), l'any 2011 es van diagnosticar un total de 28.038 casos en 29 països de la Unió Econòmica Europea, dels quals el 25% van correspondre a dones.

A Espanya, segons dades de la Secretaria del Pla Nacional de la Sida, des de l'inici de l'epidèmia s'han notificat un total de 82.009 casos de sida. Durant l'any 2011 es van notificar 844 casos de sida, dels quals un 21,4% eren dones mantenint-se estable aquesta proporció en els últims anys. La principal pràctica de risc per a l'adquisició de la infecció en les dones són les relacions heterosexuals (65,2%), seguida de l'ús de drogues per via parenteral (21%).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article