Detectar l’Alzheimer abans dels símptomes

Científics catalans assagen amb èxit la primera prova analítica per detectar l'Alzheimer quan encara no hi ha símptomes.


L'Hospital Clínic, l’Hospital Sant Pau i la Fundació Maragall han participat en un projecte a escala internacional que ha assajat amb èxit la primera prova analítica per detectar la malaltia, fins i tot quan el pacient encara no presenta símptomes.

La prova analítica consisteix a extreure una mostra del líquid que envolta la medul·la espinal i el cervell.  Posteriorment, al laboratori es busquen els marcadors que determinen si el pacient té Alzheimer. Es poden trobar quan els signes són lleus o inexistents. Aquest descobriment suposa un canvi substancial molt important, ja que fins ara el diagnòstic es feia a partir de tests de memòria i entrevistes, cosa que retardava el diagnòstic i confirmava la malaltia quan aquesta ja estava molt avançada.

El descobriment incideix en un aspecte clau: la detecció precoç  que, segons els experts, és bàsica perquè els assajos demostren que  els tractaments que s'apliquen en fases massa tardanes no tenen un efecte. Per tant, si no es troba la manera de fer diagnòstics abans, tampoc es trobaran tractaments efectius.

La previsió és que d’aquí a dos anys, l’any 2015, ja es puguin començar a fer les primeres proves amb malalts d’Alzheimer. En el cas que el diagnòstic es confirmi, el tractament es podrà començar de forma més precoç.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article