12 d'octubre, Dia Mundial de la Salut Mental

El lema d'aquesta nova edició és 'Alternatives davant la crisi. El valor dels nostres drets'.


El Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya del 2013 ja té data i lloc. El proper dissabte 12 d’octubre Vilanova i la Geltrú serà el punt neuràlgic de la celebració, un dia de sensibilització i reivindicació, perquè la salut mental torni a ser la protagonista. La jornada està organitzada per la Federació Salut Mental Catalunya i l’AFAMMG (Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf).

El prejudici social suposa un obstacle important per a la integració de les persones amb trastorn mental. El desconeixement i les imatges socials predominants d’aquests trastorns porten sovint a la comunitat al rebuig excloent de les persones que la pateixen. A poc a poc es va prenent consciència que aquest col·lectiu pot participar en la seva totalitat dels espais comunitaris habituals i es planteja la inclusió com a mecanisme d’integració i normalització.

La salut, i la salut mental en forma part inexcusablament, és un dret de totes les persones. El Dia Mundial de la Salut Mental, una iniciativa de la Federació Mundial per a la Salut Mental, emparada per l’Organització Mundial de la Salut, uneix els esforços per lluitar amb una finalitat comuna des de tot el món: la promoció de la salut mental entre la població amb activitats a més de 100 païssos del món.

La celebració està oberta a tota la societat, ja que un dels objectius és la normalització del col·lectiu de persones amb malaltia mental. Així i tot, es preveu que el públic més participatiu siguin els familiars i persones afectades, professionals de la salut mental, representants de l’administració pública responsables d’aquestes temàtiques i agents socials que treballen en salut mental i discapacitat.

Cada any es dóna a aquesta celebració un caire diferent, segons els objectius del moment, que poden ser més lúdics, que potenciïn l’intercanvi d’experiències o bé que facin èmfasi en la sensibilització social. Enguany, la nova edició, tindrà el lema ”Alternatives davant la crisi. El valor dels nostres drets” i comptarà amb el següent programa:

10.30-11.30 h. Arribada dels assistents en tren i autocar.
11.00-12.00 h. Pujada voluntària al tren d’Afevi. Actuació dels Falcons de Vilanova, participació a l’activitat de les butxaques, i actuació de la batukada Taboo!
12.10 h. Benvinguda a càrrec de l’actor Toni Albà. Lectura del manifest a càrrec de l’actor Sergi López.
12.20 h. Acte institucional i parlaments. Està prevista l’assistència de l’alcaldessa de Vilanova i el president de la Generalitat, entre d’altres.
13.00 h. Cançó SMC, interpretada en directe per l’actriu i cantant Àngels Gonyalons.
13.10 h. Dinar al mateix parc (prèvia compra del tiquet). Menú: xató, truites, pa, mini coca de llardons, refresc.
15.30 h. Actuació de la coral “Amb una sola veu”.
16.00 h. Actuació de country amb les Cubelles LineDancers.
16.30 h. Final festa

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article