La meitat dels homosexuals han estat discriminats alguna vegada

Són dades d'un informe presentat per la Federació Estatl de Lesbianes, Gais, Transexuals i Bisexuals.


El lloguer d'un habitatge, el sopar en un restaurant, la recerca de feina o la visita al metge poden tornar-se en situacions de vulnerabilitat per a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals. 'Estudi 2013 sobre discriminació per orientació sexual i/o identitat de gènere a Espanya', investigació realitzada per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) i el col·lectiu LGTB de Madrid (COGAM) recull les vivències de 762 persones LGTB residents a Espanya i la seva autopercepció de la discriminació soferta en diferents àmbits de la vida quotidiana.

El 44,6% de la població participant s'ha sentit discriminada per la seva orientació sexual o identitat de gènere en algun establiment privat obert al públic, el 30% en l'àmbit de l'hostaleria. No obstant això només 1 de cada 3 va prendre mesures, principalment posar una queixa al propi local.

En l'àmbit laboral s'han sentit discriminades el 31,2 % de les persones enquestades. Les bromes sobre la seva orientació sexual les han patides en el 73% de les ocasions, però a això se suma que gairebé la meitat (47,5%) ha patit tracte discriminatori per altres companys, 24% assetjament laboral, 20% han patit traves a la promoció professional i per gairebé un altre 20% la seva identitat de gènere o la seva orientació sexual han suposat una trava a l'hora de buscar feina. En aquest cas, dos terços han pres mesures, principalment davant la pròpia empresa (30,9 %), sindicat (9,2 %) o associació LGTB (8,8 %).

L'Administració pública ha estat un centre de discriminació per al 18% , i la sanitat pública per al 20,2% , tot i que són espais on no es mostra majoritàriament l'orientació sexual i per tant es dóna per fet l'heterosexualitat dels usuaris.

Centres d'ensenyament

Una vegada més, es torna a mostrar que el principal lloc de discriminació per a la població LGTB és l'àmbit educatiu. El 76 % ha patit homofòbia, bifòbia o transfòbia al seu centre d'estudis, principalment al col·legi o a l'institut, i aquesta ha estat exercida pels seus companys en la majoria de casos (92,8%). El 26,9 % esmenta també com a victimari al professorat.

Les víctimes, la majoria menors, es troben vulnerables, i només el 16% troba la determinació per prendre mesures davant aquest assetjament escolar, majoritàriament queixant davant el propi centre educatiu (86%).

Denúncia

Només el 5% ha acudit a la Justícia després d'haver estat objecte d'LGTBfòbia, encara que el 40,6 % creu que ho hauria d'haver fet. Aquest desfasament mostra una gran indefensió de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals davant la discriminació que pateixen. Si bé el 55% no ho va fer per desconfiança en el sistema, el 29 % no ho va fer per raons de visibilitat.

Sortir de l'armari

La por a sortir de l'armari paralitza a més d'un quart de les possibles denúncies relacionades amb la discriminació per orientació sexual o identitat de gènere. Nombroses persones segueixen percebent que la revelació de la seva orientació és un risc per a elles i per tant la sortida de l'armari no és una opció lliure.

Molts comentaris que acompanyaven les respostes anaven en el sentit de la visibilitat. "No sóc molt visible". "Ningú va saber que era gai". "Si fos amanerat o em vestís de forma no convencional, seria discriminat". "M'automargino per no tenir problemes".

Demandes

La fragilitat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals és un problema que les administracions públiques haurien d'abordar amb polítiques proactives que assegurin la igualtat real, un cop assolida la igualtat legal, demanen des de la FEderació Estatal de LGTB. Si la demanda d'ajuda implica una visibilització que no totes les persones LGTB estan preparades per afrontar, han de ser les administracions públiques les remoguin els obstacles per al lliure exercici dels drets de tota la ciutadania, diuen des de la Federació.

"Mentre al Congrés debaten sobre una llei que vol eliminar l'educació contra els prejudicis basats en orientació sexual i identitat de gènere, lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals hem de seguir bregant contra la discriminació des de la infantesa. L'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia són problemes reals que l'administració es nega a abordar, amb les conseqüents conseqüències en les nostres vides", ha destacat Esperança Montero, presidenta de COGAM.

La presidenta de FELGTB, Boti García Rodrigo, ha afirmat que "les dades són molt preocupants i no poden ser més clares: cal una Llei d'Igualtat de Tracte i No discriminació. No és un tema partidista ni ideològic, és un tema de seguretat jurídica urgent per a una part de la ciutadania".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article