Vint reconeixements diaris per casos de violència masclista

Segons xifres de l'Institut de Medicina Legal, els forenses han fet 3.642 autòpsies; 72 en casos de morts violentes.


Els forenses de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya han fet vint reconeixements diaris per casos de violència masclista durant el 2012. La xifra es força semblant a la de l'any anterior. Durant el 2012 s'han fet 7.793 exploracions, sobretot a dones i infants, mentre que el 2011 en van ser 7.689. La memòria recull, en general, xifres lleugerament més baixes a les de l'any anterior.

La memòria recull que els forenses han fet 3.642 autòpsies durant el 2012; 72 en casos de morts violentes i 776 per accidents, ja siguin de trànsit, laborals o durant l'oci, com ara en immersions de submarinistes. De fet, els metges forenses sempre actuen per ordre d'un jutge, de la fiscalia o del registre civil i són els encarregats d'avaluar, per exemple, l'estat mental d'un detingut per determinar si està en condicions de declarar, les lesions que ha patit una víctima de violència domèstica o si una persona amb una malaltia psiquiàtrica ha d'ingressar en un centre de salut mental contra la seva voluntat.

En l'àmbit específic de la violència de genere, els forenses han fet 7.793 reconeixements a víctimes d'arreu de Catalunya, majoritàriament a dones i a infants. Segons ha explicat el director de el director de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya,  Jordi Medalllo, la funció dels forenses és acreditar les ferides que presenten les víctimes i aquest informe sol ser fonamental quan el cas arriba a judici o quan el jutge dicta una ordre d'allunyament. La mitjana d'exploracions mensuals a víctima de violència domèstica a Catalunya ascendeix fins a gairebé 650.

Els forenses també són els responsables de determinar les lesions de les víctimes d'agressions sexuals. Durant el 2012, els metges forenses catalans han fet 782 exploracions, una mitjana de dues al dia. Però el gruix de les visites en l'àmbit penal és per a lesionats de múltiples àmbits, ja sigui en una baralla, en un accident o durant algun altre tipus de succés. El 2012 han fet 69.169 reconeixements de lesionats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article