Una de cada quatre persones pateix dolor crònic i les TIC ajuden a combatre’l

Tractaments en línia, app de seguiment i avaluació i realitat virtual només eines que poden millorar la qualitat de vida de pacients amb dolor crònic.


Una de cada quatre persones viu amb dolor crònic a Espanya, malestar que puja fins a un 65% en les persones més grans de 65 anys i del qual no estan fora de perill ni els infants: el 37,3% dels menors entre 8 i 16 anys en pateix, si bé només el 5,1% té problemes moderats o seriosos. "Les conseqüències, de vegades devastadores, són ansietat, depressió i discapacitat, que en milions de persones els produeixen canvis radicals en la vida, incloent-hi detenir la trajectòria laboral i limitar l’activitat de lleure, situació que també afecta les seves famílies i afins", denuncia Rubén Nieto, expert i professor dels Estudis de Psicologia de la UOC, que afegeix com a exemple el cost econòmic de les persones que tenen fibromiàlgia, estimat en 9.982 euros per any i malalt. Davant aquesta realitat, el tractament del dolor crònic ha estat defensat com un dret humà en múltiples documents i cada any durant el mes d'octubre se celebra el Dia mundial contra el Dolor. En el 2013, la International Association for the Study of Pain (IASP) ha enfocat la seva lluita contra el dolor orofacial.

Les TIC i el dolor

Amb un desenvolupament encara incipient, les TIC comencen a tenir un paper creixent en la vida de les persones que pateixen dolor crònic. Els tractaments en línia, apps per al seguiment i avaluació del dolor, a més de la realitat virtual prometen convertir-se en eines imprescindibles per als pacients que tenen dolor.

Els tractaments multidisciplinaris en la lluita contra el dolor inclouen teràpies psicològiques, però sovint el temps d’espera és molt llarg, atès que no hi ha prou professionals especialitzats, i comporten un cost econòmic elevat i un temps de desplaçament. "Totes aquestes barreres són superables fàcilment amb els tractaments en línia. Tenim resultats preliminars disponibles en l’àmbit del dolor molt positius; de fet, han demostrat que eren efectius per a altres problemàtiques de salut i psicològiques", explica Rubén Nieto. En aquesta línia, el grup de recerca PSiNET de l’IN3 de la UOC desenvolupa un programa d’intervenció psicosocial en línia per a infants amb dolor abdominal recurrent i les seves famílies, subvencionat pel programa Recercaixa, l’objectiu del qual és ajudar les famílies a aprendre a afrontar la situació i reduir les probabilitats que el dolor perduri en el temps i produeixi discapacitat.

Els dispositius mòbils (telèfons intel·ligents i tauletes) comencen a despuntar com a eines de molt de valor per al seguiment i tractament del dolor. "Són molt útils les apps que permeten registrar l’evolució dels problemes de dolor (la intensitat, la freqüència, els factors que desencadenen els episodis de dolor, etc.), pel fet de facilitar informació de gran rellevància clínica al professional sanitari. Ja hi ha disponibles algunes apps als principals “mercats”, però no sempre queda clar fins a quin punt han estat dissenyades sobre la base de la prova científica sobre el tractament del dolor", avança l’expert de la UOC.

L’aplicació de tècniques de realitat virtual també ajuda molt. En diversos estudis s’ha utilitzat en pacients amb cremades que reben cures diàries molt doloroses. La realitat virtual durant les cures els ajuda a distreure’s i percebre menys el dolor. "El repte, en què ja es treballa, és veure com s’aplica la realitat virtual a problemes de dolor crònic", diu l’expert, que avisa que "malauradament encara no està disponible als hospitals".

Les xarxes socials i el dolor

Rubén Nieto també destaca el potencial de les xarxes socials en la lluita contra el dolor, idealment moderades per un professional. Es tracta que un grup de persones, generalment en una situació de salut semblant, participin en una xarxa social en línia per a compartir i generar coneixement. Un exemple de xarxa és la que desenvolupa la Gerència Territorial de les Terres de l’Ebre de l’Institut Català de la Salut adreçada a persones amb fibromiàlgia i en la qual participa el grup de recerca PSiNET de la UOC. Aquesta xarxa els facilitarà un espai virtual per a comunicar-se entre elles sense haver de desplaçar-se, compartir recursos i, a més, tindran la possibilitat de contactar amb els seus professionals de referència, entre altres prestacions.

Finalment, les TIC són una eina idònia per a augmentar el coneixement que els professionals sanitaris tenen sobre el dolor, ja que la formació amb relació a l’avaluació i tractament dels problemes de dolor és molt escassa. Els estudiants de medicina als Estats Units en tenen una mitjana d’unes deu hores de continguts específics sobre el dolor. "Facilitar-los formació en línia és una bona opció, i també crear xarxes virtuals de professionals perquè col·laborin entre ells. La Pediatric Pain List (https://listserv.dal.ca/index.cgi?a0=pediatric-pain) és un bon exemple de llista de correu electrònic internacional en què es poden plantejar dubtes als col·legues i buscar col·laboracions, entre altres possibilitats", acaba el professor Rubén Nieto.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article