La teràpia assistida amb cavalls millora la qualitat de vida de pacients amb discapacitat

La teràpia amb cavalls s utilitza per a la rehabilitació neuromuscular, psicològica, cognitiva i social de persones amb diferents patologies.


El moviment del cavall s'utilitza per potenciar les habilitats, l'equilibri i la mobilitat de pacients amb disfuncions de moviment o altres malalties. Històricament els animals han format part de programes amb finalitats terapèutiques i, en concret, els cavalls són utilitzats per tractar persones amb trastorns del moviment associats amb afeccions neurològiques i neuromusculars com ara paràlisi cerebral, accidents vasculars, esclerosi múltiple o traumatismes cerebrals. L'Escola Universitària de Fisioteràpia Gimbernat (EUIFG), adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i pionera en impartir aquesta formació a tot l'estat, ofereix aquest any la quinzena Edició del Postgrau de Rehabilitació Eqüestre - Hipoteràpia.

La diplomatura de postgrau de Rehabilitació Eqüestre pretén donar a conèixer un mètode diferent dins de les tècniques de fisioteràpia, ja que consisteix en aprofitar els principis terapèutics del cavall per tractar persones amb discapacitats físiques, ja siguin congènites o adquirides. A través del contacte amb el cavall i de la motivació que aquest genera, busca solucions als problemes d'aprenentatge i adaptació que presenten les persones afectades per alguna discapacitat. La hipoteràpia augmenta la motivació, estimula l'afectivitat, millora l'atenció i concentració, estimula la sensibilitat tàctil, visual, auditiva i olfactiva i augmenta la capacitat d'independència.

Un mètode terapèutic i educacional

L'objectiu de la impartició del Postgrau en Rehabilitació Eqüestre-Hipoteràpia és que metges, terapeutes ocupacionals i fisioterapeutes puguin adquirir els coneixements i les tècniques necessàries per a la rehabilitació i el manteniment de la salut dels pacients a través del moviment del cavall. La teràpia assistida amb cavalls permet als professionals promoure la rehabilitació a nivell neuromuscular, psicològic, cognitiu i social, i reforçar la seva musculatura postural. D'aquesta manera, els pacients adquireixen i desenvolupen les habilitats necessàries per poder dur a terme activitats quotidianes.

"La incondicional entrega i lleialtat del cavall fa que el tractament es converteixi, a més , en una gran ajuda motivacional per al pacient i per a nens autistes o amb síndrome de Down que obtenen del cavall més que un tractament", explica Teresa Xipell, Cap d'Estudis de l'Escola Universitària de Fisioteràpia Gimbernat (EUIFG).

L'Escola Universitària de Fisioteràpia Gimbernat compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d'Hípica, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, l'Associació de Criadors del Cavall Àrab, Complutum Arabians, Hípica Collserola i la Fundació Federica Cerdà.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article