Prop d'un milió de catalans no tindran calefacció aquest hivern

Diverses entitats socials denúncien que la pobresa energètica ja afecta el 13% de la població.


Gairebé un milió de persones no podrà encendre la calefacció aquest hivern a Catalunya perquè no la poden pagar, una pobresa energètica que ja afecta més del 13% de la població. Aquesta és la denúncia que han fet en una concentració a la Plaça Sant Jaume aquest dijous diverses entitat socials, entre les quals Ecoserveis, Xarxa per a la Sobirania Energètica, Alternativa Verda, Fundació ABD, Dia de la Terra, Eurosolar Catalunya i Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear.

Les entitats, que han llegit un manifest conjunt, temen que aquest tipus de pobresa segueixi en augment i denúncien que l'arribada del fred pot marcar "el principi d'una època en la qual moltes llars no podran afrontar unes condicions de vida amb un mínim de benestar a causa, entre d'altres causes, a l'excés energètic i a unes polítiques públiques que incideixen en la marginació de les persones amb menys recursos".

Les entitats creuen que "amb més d'un 23% de la població activa a l'atur i la considerable reducció salarial que està patint bona part de la població (7% de mitjana), les contínues pujades de les factures d'electricitat i gas estan sent dramàtiques en multitud de llars catalans, que encara no s'enfronten a un desallotjament".

També alerten dels "deficients sistemes de calefacció i aïllament de nombroses habitatges”, cosa que agreuja la situació de pobresa energètica, considerada quan una família no pot mantenir una temperatura de 18 graus a la seva llar a l'hivern o una de 25 a l'estiu. Les entitats denúncien que "aquesta situació previsiblement es veurà agreujada per les últimes pujades de l'electricitat, que ja suposen un 80% més que no es pagava fa 10 anys pel mateix consum, mentre el nivell adquisitiu no deixa de baixar, sense que des de les administracions públiques es busquin solucions per a les famílies amb menys ingressos".

“El progressiu procés de mercantilització de l'energia, promogut intensament fins i tot des d'instàncies públiques, ha conduït a una situació en la qual les administracions eludeixen la seva funció de garantir el benestar mínim de la població i de, al mateix temps, penalitzar els malbarataments dels béns comuns com l'energia”, reblen en el manifest.

El manifest demana que "s'acabin els abusos de les companyies elèctriques i que s'eliminin les barreres que la ciutadania pugui generar la seva pròpia energia" i que l'accés a l'energia de la població es faci "en condicions adequades mitjançant polítiques públiques que garanteixin un mínim a les persones empobrides i que penalitzin els malbarataments i acaparaments d'energia".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article