El dolor com a malaltia i no només com a símptoma

Aquesta és la demanda de la la Societat Espanyola del Dolor coincidint amb el Dia Mundial del Dolor, celebrat la setmana passada.


La Societat Espanyola del Dolor demana que el mal sigui vist com una malaltia i no només com un símptoma. Coincidint amb el Dia Mundial del Dolor, l'associació assegura que un de cada tres malalts de dolor el seguirà tenint tota la vida. La Societat Espanyola del Dolor afirma que el dolor crònic que és una malaltia i que el teu tractament ha de ser un dret humà.

El secretari de la societat, Victor Mayoral, ha explicat que "el 54,9% dels pacients ha tingut dolor en els últims mesos. Si incloem l'apartat de cefalees, dolors post-operatoris, el part, el part és un dolor visceral, i dolors oncològics, la tragèdia augmenta, 61,5%". Per això, l'organització també reclama que hi hagi una Unitat del Dolor a cada hospital i demana als doctors d'altres especialitats no triguin tant a derivar-los els pacients.

La demanda de la Societat Espanyola del Dolor arriba una setmana després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) fes públic que a Espanya, un de cada tres pacients morirà amb "un dolor intens" per falta de cures pal·liatives, quan es podria evitar en la totalitat de casos. Prop del 60% dels malalts en fase terminal poden presentar dolor i entre el 30 i el 35% d'aquests casos aquest pot arribar a ser "greu o server".

L'expresident de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives, el doctor Javier Rocafort, ha explicat que 250.000 persones necessiten, cada any, aquest tipus d'atencions a l'estat espanyol i que la meitat d'ells requereixen equips especialitzats. "Només la meitat dels pacients que tenen malalties en fase avançada reben les cures pal·liatives que necessiten", ha denunciat Rocafort, que ha assenyalat que un de cada tres pacients pot arribar a patir un "intens" dolor per "manca de tractament". Per això, demanen que les retallades sanitàries no afectin aquesta prestació i que es reguli una capacitació específica que acrediti els experts.

Segons Rocafort, actualment es necessiten 1.500 metges especialitzats en cures pal·liatives, amb formació avançada, per atendre les demandes dels pacients, però de les 43 Facultats de Medicina, només la meitat imparteixen assignatures optatives de pal·liatius, i únicament n'hi ha sis amb programes formatius obligatoris. A l'estat espanyol hi ha 400 unitats d'equips especialitzats en cures pal·liatives, però segons els experts són només la meitat del que es necessitaria per poder morir sense dolor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep M Armengou i Iglésias Barcelona
1.
No m'agrada gens aquest argumentari, que no es correspon amb moltes de les lògiques del sistema públic d'atenció, i sí amb alguns interessos privats. Però, vaja, partint de la millor bona fe possible, i breument, esmentem-ne alguns aspectes la mar de confusos: 1. -d'entrada, les polítiques sociosanitàries del marc espanyol (en general) i del català no s'assemblen pas, en el tractament del dolor: escric en un medi català, i, doncs no em serveixen ni l'argumentació ni les xifres. 2,- el primer paràgraf és senzillament delirant, i crec que no necessita més explicació, oi ?. 3.-estaria bé que algú amb més coneixements que jo -tenim experts en el tema d'alt nivell entre nosaltres- repliqui a aquesta Societat Espanyola del Dolor de quina manera s'ha d'integrar efectivament el seu abordatge i les seves prioritats en el sistema sociosanitari públic que tenim, amb un abordatge domiciliari excel.lent i sobre el qual hem de lluitar contra tota retallada que no sigui millorar-ne l'eficiència. Precisament per no introduir més dolor a la nostra societat, això sí. I que ningú torni a posar en la mateixa ratlla argumental els dolors del part amb els oncològics, sisplau. Gràcies.
  • 3
  • 0

Comenta aquest article