Un nou registre potencia els plans d'igualtat per a les empreses

La Generalitat l'ha impulsat de forma pionera a l'Estat espanyol


La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Empresa i Ocupació, ha posat en marxa de forma pionera en l'Estat un registre específic de plans d'igualtat per a les empreses de Catalunya. Així ho ha confirmat aquest matí el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, durant la celebració de la jornada "El principi d'igualtat en la negociació col·lectiva" organitzada per Empresa i Ocupació. El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, que es va comprometre en el Parlament el passat mes de juliol a posar en marxa aquest registre abans d'acabar l'any, ha destacat que la "creació d'aquest registre és un altre pas endavant que fa el Departament d'Empresa i Ocupació de cara a guanyar la batalla per la igualtat".

L'objectiu d'aquest registre és visibilitzar i reconèixer totes aquelles empreses que han elaborat el seu pla d'igualtat. Així mateix, aquest registre també proporcionarà a Empresa i Ocupació informació sobre el tipus de mesures  implantades, facilitarà la realització d'avaluacions periòdiques dels plans d'igualtat i, amb aquesta informació, el Departament podrà adequar les actuacions de suport a les necessitats de les organitzacions.
 
Un pla d'igualtat és un conjunt ordenat de mesures, adoptades després de dur a terme una diagnosi de situació, que serveixen per assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes a l'empresa, eliminant qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe (definició extreta de l'article 46 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes).
 
El pla d'igualtat contempla de forma transversal els diferents àmbits de l'organització i el conjunt de les persones que en formen part. Ha de tractar les següents matèries: accés a l'ocupació, classificació professional, promoció i formació, retribucions, ordenació del temps de treball per afavorir la conciliació laboral, personal i familiar, i prevenció de l'assetjament sexual i de l'assetjament per raó de sexe.
 
 Com poden registrar les empreses els plans d'igualtat
 
Les empreses que vulguin registrar el seu pla d'igualtat ho podran fer a través del portal Canal Empresa (www.gencat.cat/canalempresa), el canal electrònic de la Generalitat de Catalunya que aglutina tots els tràmits i els serveis que les administracions públiques ofereixen a empresaris, professionals i intermediaris.
 
Per registrar el pla d'igualtat, les empreses hauran de seguir el mateix sistema corporatiu que s'utilitza per qualsevol altre tràmit empresarial. Un cop s'hagi finalitzat el registre i hagi estat validat per l'òrgan tècnic corresponent, aquest estarà disponible tant al Canal Empresa com a la web corporativa del Departament, on passarà a formar part del Catàleg d'empreses catalanes amb pla d'igualtat.
 
Aquest Catàleg integrarà tots els plans registrats i podrà ser consultat a través de la pàgina web (www.gencat.cat/empresaiocupacio/siq). D'aquesta manera, el catàleg es converteix en una eina de coneixement i de suport per a aquelles empreses i organitzacions interessades en avançar en igualtat o que están en procés de creació del propi pla.
 
El Catàleg d'empreses catalanes amb pla d'igualtat permet visibilitzar les bones pràctiques que desenvolupen les empreses, es reconeix la seva tasca i serveix com a exemple per a altres que vulguin impulsar aquest tipus de mesures.
 
Durant la jornada també s'han presentat les "Recomanacions a la negociació col·lectiva dels plans d'igualtat", elaborades en el marc Consell de Relacions Laborals (http://crl.gencat.cat/) i consensuades amb la Generalitat i les organitzacions sindicals (CCOO i UGT) i empresarials (FOMENT i PIMEC) més representatives de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article