El 6% de la població jove femenina catalana pateix anorèxia o bulímia

'Quan no menges RES deixes de SER tu' és la campanya de conscienciació que s'estrena a les xarxes socials


A Catalunya un total de 26.000 noies pateixen anorèxia o bulímia i per aquest motiu ha començat la campanya 'Quan no menges RES deixes de SER tu'. El Departament de Benestar Social i Família, l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya ha impulsat aquesta campanya viral enfocada, bàsicament, a les joves d'entre 15 i 29 anys -si bé actualment a Catalunya 2.000 nois també pateixen aquests trastorns. 

Un vídeo viral mira de conscienciar els joves i el seu entorn a través de les xarxes socials. En ell hi ha recollides les opinions de joves que han tingut algun contacte amb afectats per l'anorèxia i la bulímia. "Passa desapercebut moltes vegades i els pares no se n'assabenten" o "Substitueixen el menjar per cafès o aigua per evitar menjar i saciar-se" són algunes de les frases recollides, amb una clara voluntat d'acostar el missatge per boca dels mateixos joves i allunyar-se de "paternalismes" segons ha dit el director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Toni Reig, que ha destacat la col·laboració amb associacions de lleure i molt especialment del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).
 
A banda, una exposició amb ampolles buides serà a diferents unviersitats catalanes. En cadascuna d'aquestes ampolles hi ha el missatge 'Una ampolla d'aigua és tot el teu dinar? Quan no menges RES deixes de SER tu' amb la idea de fer reflexionar sobre l'hàbit insà que tenen algunes persones afectades de no menjar, beure només aigua o vomitar l'aliment ingerit per tal de reduir el pes. 
 
Un 6% de malalts d'anorèxia crònica moren
 
Durant la presentació, l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB) ha donat a conèixer algunes dades que demostren la magnitud del problema. Destaca per exemple que el risc de les noies joves de patir trastorns de conducta alimentària és d'un 11,5% del total de la població d'entre 15 a 29 anys. Actualment, s'han convertit en la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent i juvenil amb un total de 26.000 noies que pateixen anorèxia, bulímia o altres trastorns relacionats, és a dir, un 6% de la població jove femenina. Els nois tampoc n'estan al marge, n'hi ha comptabilitzats uns 2.000 i la tendència és a l'alça. Si abans de cada 10 malalts, 9 eren noies i 1 eren nois, actualment s'estima que la proporció hauria augmentat pel costat masculí, és a dir, de cada deu afectats, 7 serien noies i 3, nois. 
 
Entre les dades més alarmats, hi ha la que indica que el 6% dels casos d'anorèxia crònica acaben amb la mort del malalt -uns 112 casos- mentre que un 20% dels afectats d'aquest tipus de trastorns no es curaran mai i seran malalts crònics tota la vida. A més a més, hi ha associats altres símptomes negatius, com ara la depressió, l'ansietat i en molts casos trastorns de personalitat. Una altra xifra que trenca amb els estereotips que acompanyen aquestes malalties és que les edats dels afectats ja no són només de joves i adolescents sinó que arriba a l'edat adulta, tal com demostra que més del 60% de les consultes rebudes a l'ACAB el 2012 eren persones de més de 24 anys. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Josep M Armengou i Iglésias Barcelona
1.

Moltes iniciatives, fins i tot les oficials, són bones. Tanmateix, cap d'elles pot substituir la nostra obligació d'afecte, paraula, ESCOLTA i acompanyament a la persona adolescent en el seu moment vital.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article