El Parlament vol garantir els subministraments de serveis essencials

Una moció aprovada pel Parlament vol garantir que cap família es quedi sense llum, gas o aigua sense un informe previ dels serveis socials.


El passat dijous el Parlament català va aprovar una moció que insta al govern a garantir que les companyies de llum, aigua i gas no puguin tallar el subministrament a les famílies amb pocs recursos que no puguin pagar les factures sense abans disposar d'un informe de l'Administració.

La moció ha estat defensada per Joan Herrera, d'ICV, que ha destacat que és essencial que la Generalitat tingui potestat per impedir el tall de subministrament de serveis essencials. La moció, però, no s'ha aprovat íntegrament. En el seu text inicial, aquesta contemplava, a més de l'informe governamental de Serveis Socials, una clàusula perquè "el silenci administratiu tingui sentit negatiu", punt que ha estat rebutjat per diversos grups parlamentaris.

De la moció, si que ha prosperat l'obligació que "s'estableixi un protocol obligat de comunicació i intervenció prèvia dels serveis socials per aplicar les ajudes necessàries a fi d'evitar el tall de subministrament". La moció també preveu la creació d'una taula rodona contra la pobresa energètica "com a espai de diagnosi, anàlisi i debat" i l'elaboració d'un "pla de xoc contra la pobresa energètica".

La setmana passada el Síndic de Greuges va publicar un informe en el qual constatava la la manca d’una política pública relativa a aquesta nova realitat que permeti abordar-la des d’una perspectiva global, transversal i coordinada. L'informe calcula que la pobresa energètica afecta 193.000 llars (500.000 persones aproximadament) i proposa establir una “treva hivernal” que determini la no-interrupció dels subministraments per impagament durant el període hivernal per a les persones en situació de pobresa energètica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article