Generen 'minironyons' a partir de cèl·lules mare

Els investigadors creuen que aquest descobriment obre la porta a poder regenera els òrgans malalts dels pacients


El Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) ha aconseguit generar per primera vegada estructures renals tridimensionals a partir  de cèl·lules mare humanes. El descobriment, que el mateix centre ha anomenat com a 'minironyons', l'ha publicat la revista Nature Cell Biology i és el primer que demostra que aquestes estructures tenen capacitat per agregar-se a un cultiu virtualment idèntic als ronyons embrionaris.

Des del CMRB han assegurat que aquest descobriment és una "autèntica revolució científica" i confien que aquest treball permeti millorar el tractament de les malalties renals i fins i tot que aquest avenç pugui ser el primer pas per crear teràpies basades en l'ús de cèl·lules mares.

De fet, i atès que els casos més greus requereixen tractaments com la diàlisi o fins i tot el trasplantament de ronyó, els investigadors creuen que amb aquest treball s'obre la porta al fet que la medicina pugui algun dia regenerar els òrgans malalts dels pacients a través de les seves cèl·lules, cosa que a més solucionaria l'escassetat d'òrgans per a trasplantaments.

Altres equips ja havien aconseguit la creació d'primordis de cervell i fetge-al Japó i Àustria, respectivament-a partir de cèl·lules humanes, però l'equip del CMRB, capitanejat per Juan Carlos Izpisúa, és el primer que ho aconsegueix en el cas del ronyó.

"No només és la primera vegada que som capaços de generar teixits renals en cultiu, sinó que els nostres estudis han permès la formació d'estructures tridimensionals típiques d'òrgans humans", ha explicat el primer autor del treball, Ignacio Sancho-Martínez.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article