3 de cada 10 noies, víctimes del 'control abusiu' de les seves parelles

Són dades d'un estudi que també afirma que el 25,1% de les noies s'han sentit excessivament controlades per a través del mòbil per les parelles.


'Evolució de l'adolescència espanyola sobre igualtat i la prevenció de violència de gènere' és l'estudi que ha presentat la catedràtica de Psicologia de la Universitat Complutense de Madrid María José Díaz Aguado i que s'ha presentat juntament amb la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato.

L'estudi conclou que un 28,8% de les noies d'entre 13 i 19 anys admeten haver patit un "control abusiu" per part de la parella o exparella, i el 25,1% reconeix que l'han controlada a través del mòbil. "El control voraç és un antecedent de la violència de gènere", considera l'autora de l'informe,que també destaca que un 4% de noies reconeixen que ha patit agressions físiques per part de la parella, i el 6,3% asseguren que "almenys una vegada" les han "pressionat" per mantenir relacions sexuals.

Pel que fa als nois, el 16,4% reconeixen haver intentat controlar la parella, un 14% diuen haver provat d'exercir aquest control a través del mòbil, el 13,3% admeten haver ridiculitzat o insultat la parella, i l'11,4%, reconeixen que l'han intentat allunyar dels amics. Finalment, el 3,4% admeten que li han pegat.

L'estudi també afirma que dels 8.000 adolescents enquestats, un 73,3% dels joves han sentit dir "alguna vegada" a un adult que "la gelosia és una expressió d'amor". A més, vuit de cada deu nois i set de cada deu noies han sentit algun cop el consell "si algú et pega, pega-li tu". Aquests percentatges han augmentat respecte a estudis anteriors, cosa que, segons Diaz Aguado, es podria deure al fet que estigui sortint una realitat que abans estava amagada o bé que les noves tecnologies han contribuït a augmentar el nombre de casos.

Precisament sobre les noves tecnologies, l'estudi alerta que els joves tenen encara una 'escassa' percepció dels riscos que s'hi poden trobar. Les dades són reveladores en aquest sentit: la meitat dels nois i una quarta part de les noies no veuen ni molt ni gaire perillós quedar amb algú que han conegut per internet i, de fet, ho han fet el 25,6% dels nois i el 20,6% de les noies. A més, el 28,1% d'adolescents no veuen res de dolent a respondre un missatge insultant, i el 14,6% i gairebé el 30% de les noies admeten que alguna vegada han penjat a internet imatges que els pares no haurien autoritzat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article