Més de 10.000 signatures per exigir alternatives als CIE

10.520 signatures per frenar l'internament indiscriminat d'immigrants com a política de control migratori.


Amnistia Internacional, Andalucía Acoge, Associació de Lletrats per un Torn d'Ofici Digne (ALTODO), Associació Professional d'Advocats d'Estrangeria, Grup Immigració i Dret Penal (Inmigrapenal), Moviment contra la Intolerància, Metges del Món, Mugak SOS Racismo, Pueblos Unidos, Xarxa Acoge, Women's Link Worldwide i Pro Igual han lliurat aquest matí al Ministeri de l'Interior més de 10.000 signatures rebutjant la detenció de migrants en Centres d'Internaments d'Estrangers (CIE) com a mesura per al control migratori.

Les organitzacions consideren que els CIE són llocs susceptibles de violacions de drets humans i han recordat a les autoritats espanyoles que el nou reglament de funcionament d'aquests centres, actualment en tramitació, ha de garantir els drets de les persones internades.

Les entitats han lliurat una carta al Secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez Vázquez, en la qual mostren la seva preocupació per la detenció indiscriminada de moltes persones estrangeres en situació administrativa irregular, sense valorar prèviament les seves circumstàncies particulars i l'existència d'altres mesures alternatives possibles, previstes en la Llei Orgànica d'Estrangeria.

"Les xifres d'internament a Espanya són molt altes, unes 50.000 persones han passat pels CIE en els últims tres anys. Moltes més són expulsades directament des de comissaria. S'està privant migrants de llibertat de forma excessiva i sense les cauteles i garanties previstes en la Llei, la qual cosa vulnera el dret a la llibertat", assegura Cristina Manzanedo, portaveu de l'organització Pueblos Unidos.

No existeixen xifres públiques anuals sobre els CIE, encara que les autoritats espanyoles asseguren que només s'estan internant persones amb antecedents penals. No obstant això, tan sol un terç de les persones visitades el 2012 per Pueblos Unidos en el CIE d'Aluche (Madrid) tenien condemnes penals. Alhora, segons dades oficials sol·licitades per Defensor del Poble i pel Congrés, gairebé la meitat de les persones internades en els CIE no són finalment expulsades, la qual cosa indica que en molts casos, la privació de llibertat d'aquestes persones era improcedent.

Les organitzacions ressalten que la detenció i l'ingrés en un centre d'internament d'estrangers (CIE) ha de ser una mesura excepcional, després d'una valoració individual de cada cas concret i una vegada que s'hagin explorat totes les mesures alternatives. A més, asseguren que no ha d'internar-se a persones vulnerables, refugiades, dones víctimes de tràfic d'éssers humans, menors, o progenitors amb menors espanyols al seu càrrec.

Tant el retard com el contingut del nou reglament de funcionament dels CIE, que el Ministeri d'Interior prepara des del gener de 2012, també és motiu de preocupació de les organitzacions, que recorden que el document ha de revisar el model de funcionament dels CIE, garantir els drets de les persones internades i prevenir i assegurar mecanismes enfront d'agressions o altres tractes inhumans o degradants que es produeixin a l'interior dels centres i durant l'execució de les expulsions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article