L'estudi d'una vacuna pel VIH es farà des de Barcelona

El Consell d'Europa invertirà 6 milions d'euros per investigar durant els propers quatre anys una possible curació funcional.


El Consell d'Europa vol idear una vacuna terapèutica pels infectats de VIH. Per això, ha encarregat a l'Hospital Clínic i a Can Ruti-Irsicaixa, impulsors del programa de vacunes del sida Hivicat, que investiguin durant els propers quatre anys i presentin algunes solucions en aquest sentit. L'equip disposarà d'una partida de 6 milions d'euros per finançar la investigació.

El projecte de vacuna terapèutica, que es coneix amb le nom de iHivarna, treballa perquè les persones infectades del virus del sida (VIH) puguin reduir la seva carga viral permanent, sense necessitat de medicar-se durant tota la seva vida. El projecte es posa en marxa a Barcelona, Brussel·les, Anvers i Rotterdam sota la direcció de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps).

L'encarrec d'aquest equip serà trobar una curació funcional per als malalts, però també fer-ho a un preu assequible. La base de la investigació es fundamenta en investigacions prèvies dels equips català i belga que han donat fruits. En aquest sentit, el gener passat es va poder reduïr deu vegades la carga viral d'una persona infectada a través d'una vacuna basada en cel·lules dendrítiques, les responsables d'activar el sistema immunitari. Paral·lelament a aquest primer èxit català, l'equip belga va experimentar positivament la manipulació de cel·lules dendrítiques en el mateix cos humà (fins al moment, només s'havia provat fora del cos) perquè aquestes puguin avisar al sistema immunitari que hi ha una infecció.

A partir de la compenetració d'objectius, els dos equips van elaborar una proposta d'investigació per al programa d'investigació europeu, al qual s'hi van presentar 1.500 projectes. D'aquests, només 120 han aconseguit finançament, entre els quals l'iHivarna. Felipe García, coordinador del projecte des de idibaps, ha explicat les fases que tindrà la investigació: "El 2014 ens dedicarem a estudis de toxicitat, el 2015 tindrem l'assaig en fase I, el que estableix dosi i seguretat en humans, i entre 2016 i primera part del 2017, l'assaig d'eficàcia".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article