La llei catalana impedirà el tall de subministrament d'energia per impagament

La mesura respon a un pacte d'ERC i CiU i s'aprovarà amb la llei d'acompanament.


Les famílies que tinguin problemes econòmics per sufragiar el cost d'electricitat, aigua i gas no veuran tallats aquests submnistraments encara que no puguin abonar la factura. almenys serà aixíduran el període més fred de l'any, de novembre a març, segons una reforma del codi de consum català que serà introduïda en la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2014.

Per poder beneficiar-se'n, les famílies hauran de presentar alguns dels següents requisits:
- Que no comptin amb ingressos superiors a la renda mínima d'inserció.
- Acreditar que no és possible estalviar més energia.
- Acreditar que les tarifes contractades responen a la tarifa social prevista per llei.

La mesura s'aprovarà de cara a la setmana vinent o durant el mes de gener com a molt tard. Que sigui una o altra data depén de si el Partit Popular català decideix portar o no la votació de la llei d'acompanyament al Consell de Garanties Estatutàries. En aquest cas, la votació es faria definitivament al gener.

Segons la nova mesura, les empreses subministradores hauran de disposar d'un informe social sobre la situació d'una persona o una unitat familiar abans de tallar el servei. Qui els el facilitarà, serà l'administració, que tindrà la responsabilitat de redactar-lo en dos mesos com a màxim. Si es generen deutes, la famílies tindran dret a no pagar el subministrament des del mes de novembre fins a març, però hauran de tornar-lo d'abril a octubre.

Les empreses, segons relata Empresa i Ocupació, han respost positivament i s'han compromès a donar compliment a aquesta norma que, nobstant, és de difusa competència. La competència en consum és exclusiva de Catalunya, i per aquesta part sembla que les firmes haurien d'obeir. Però la competència en energia és compartida, i és la de l'Administració central jeràrquicament superior a la de la Generalitat. Per això, fonts del Govern sostenen que en el cas que una empresa es negués a acatar la norma, podria impugnar-la.

La pobresa energètica és un dels problemes socials que van més en augment d'ençà de la crisi. Segons dades de l'Idescat, el 2011 hi havia un 26,7% de la població en risc de pobresa o exclusió social, i amb dificultats serioses per pagar les factures o mantenir la vivenda a una temperatura prou calenta, i hi ha 193.000 famílies que no poden assumir les despeses en un temps adequat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article