La Generalitat presenta el Codi de Risc de Suïcidi

La mesura anunciada pel conseller Boi Ruiz tracta de reduir les 500 morts anuals per aquesta causa.


Amb el nou codi es pretenen disminuir les temptatives de suïcidi i la repetició mitjançant la gestió protocol·litzada i homogènia de les persones de risc identificades pels centres de la xarxa pública del sistema sanitari. El codi es basa en les experiències territorials desenvolupades a diferents centres de Barcelona i Sabadell, que han estat reconegudes per la Comissió Europea com exemple de bones pràctiques assistencials.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) determina que el suïcidi és un problema de salut pública de primera magnitud i ha alertat sobre l’augment mundial de la mortalitat per suïcidi. S’estima que cada any un milió de persones se suïciden al món.
 
Les estadístiques no registren les temptatives autolítiques, però s’estima que existeix una raó d’1 a 20. És a dir, que hi ha 20 temptatives per cada suïcidi consumat. En general, les temptatives són més elevades entre les dones que en els homes, tot i què la mortalitat és més elevada entre els homes atès que solen utilitzar mètodes més radicals.
 
Mortalitat per suïcidi a Catalunya
La taxa de mortalitat per suïcidi a Catalunya l’any 2011 és de 6,52 defuncions per 100.000 habitants, per sota de la mitjana de la Unió Europea i de la resta de l’Estat espanyol. L’any 2011 van produir-se 485 morts per suïcidi a Catalunya. Des de l’any 2007, les morts per suïcidi superen les causades per accidents de trànsit, de les quals s’han registrat 281 defuncions l’any 2011, segons el Registre de Mortalitat de Catalunya.
 
El major nombre de morts (75 defuncions) es produeix entre els homes de 35 a 44 anys, seguit del grup d’edat de 75 a 84 anys, amb un total de 53 morts. El patró a Catalunya coincideix amb el que descriu l’OMS i constitueix la primera causa de mort entre les persones de 25 a 44 anys en ambdós sexes. Esdevé també la tercera causa de mortalitat evitable en el nostre entorn.
 
El Codi risc de suïcidi (CRS)
D’acord amb les recomanacions de l’OMS, recollides també en el Pla d’acció de la regió europea per als propers anys, el Departament de Salut ha prioritzat la prevenció del suïcidi. Les polítiques definides en el Pla de salut de Catalunya 2011-2015 tenen com a objectiu disminuir la mortalitat, augmentar la supervivència de la població atesa per conducta suïcida i prevenir la repetició de temptatives autolítiques en els pacients d’alt risc. Per aquests motius, el Departament de Salut ha previst implantar durant el període 2014-2015 el Codi risc de suïcidi (CRS).
 
El nou codi comprendrà un conjunt protocol·litzat d’actuacions assistencials i preventives adreçades a les persones que, en el moment de contactar i/o acudir al sistema sanitari integral d’utilització pública (SISCAT), presentin un risc important de suïcidi, el qual podria arribar a comprometre la seva vida, de manera imminent o a curt termini, provocar una greu discapacitat o bé comportar una reducció important de la qualitat de vida.
 
Implicarà la necessitat d’activar recursos de manera urgent i, posteriorment, també requerirà fer un seguiment preventiu proactiu de major o menor intensitat (en funció de l’estat de salut del pacient) en els dotze mesos següents de l’activació del CRS.
 
Per tant, el Codi risc de suïcidi pretén:
- Definir un procediment d’actuació específica urgent de tots els agents sanitaris implicats davant de la detecció d’un cas amb risc de suïcidi alt, amb l’objecte de reduir la mortalitat per aquesta causa o evitar el risc de noves conductes suïcides, amb un paper especial del 061-CatSalut Respon / SEM.
- Implantar un procediment homogeni d’actuació per millorar la seguretat dels pacients atesos per conductes suïcides en els serveis d’urgències hospitalàries.
- Implantar un procediment homogeni per potenciar la continuïtat assistencial postalta d’urgències o d’hospitalització dels pacients atesos per conductes suïcides (adults i menors d’edat).
- Assegurar el seguiment proactiu i la vinculació als centres de salut mental (CSM) dels pacients que continuen amb risc i també el seguiment longitudinal de l’atenció primària durant els primers dotze mesos posteriors a la temptativa autolítica, per prevenir-ne la repetició.
- Assegurar, des de qualsevol punt d’atenció sanitària, a les persones amb risc de suïcidi, una atenció proactiva i adequada en funció del seu nivell de gravetat.
 
Experiències territorials
El Departament de Salut promou la participació de Catalunya en el Projecte Europeu contra la Depressió, proposat per la Lliga Europea contra la Depressió (European Alliance Against Depression, EAAD). S’han desenvolupat dues experiències pilot, una a Barcelona (Dreta de l’Eixample) i la segona a Sabadell. Aquest projecte desenvolupa un seguit d’estratègies i programes d’intervenció contra la depressió i el risc de suïcidi, amb un enfocament global i d’atenció integral. Les activitats desenvolupades inclouen campanyes de conscienciació de la ciutadania, i intervencions a diferents nivells, des de la prevenció primària fins a la prevenció terciària. En aquest projecte estan implicats diferents sectors, sanitaris i no sanitaris, i diferents agents socials, al més ampli abast. L’avaluació del programa ha mostrat un increment de la supervivència, constatat sobretot per la disminució d’un 20% dels reintents de suïcidi i l’allargament del període transcorregut entre intents.
 
L’experiència de Barcelona es va iniciar l’any 2005 en col·laboració entre l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el Centre de Salut Mental de la Dreta de l’Eixample (Centre de Psicoteràpia de Barcelona). Actualment és un programa totalment consolidat i es mantenen els nivells d’efectivitat i eficiència esmentats. És un programa de referència per a tots els serveis sanitaris del territori i per als altres agents i serveis socials.
 
L’any 2007 es va endegar la segona experiència, a Sabadell, dirigida per la Corporació Sanitària del Parc Taulí, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell. La novetat important d’aquesta segona experiència inclou accions específiques destinades als adolescents i la realització d’un estudi que ha permès conèixer la prevalença de la depressió en els joves de 14 a 16 anys. Les dades disponibles de l’experiència de Sabadell mostren que la taxa de suïcidis consumats ha baixat del 8,31 per 100.000 habitants l’any 2008 al 4,8 el 2011; ja en el primer any de funcionament es va produir una disminució global significativa de la repetició de temptatives de suïcidi (va passar del 14%, l’any 2007 fins al 6% dels pacients atesos per aquesta causa, l’any 2008). Pel que fa, específicament, al grup de població adolescent atesa, s’ha constatat que en tres anys la proporció de reintents de suïcidi ha disminuït fins arribar a ser un 5%.
 
Ambdós programes han estat reconeguts per la Comissió Europea com un exemple de bones pràctiques assistencials. L’any 2012, en el marc del Programa de prevenció del suïcidi, es van atendre 203 casos al Servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau i el Centre de Salut Mental de la Dreta de l’Eixample va atendre 134 pacients; l’Hospital de Sabadell va atendre 492 persones per temptativa de suïcidi i, posteriorment, va fer el seguiment ambulatori d’un 92% dels casos, i va millorar-ne significativament la vinculació amb el CSM, contràriament al que mostren alguns estudis en què tan sols al voltant del 20% de casos reben seguiment assistencial després de l’alta d’un servei d’urgències hospitalàries.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article