La incidència de l'esclerosi múltiple ha augmentat un 50% els últims 20 anys

Avui és el Dia de l'Esclerosii Múltiple. Cada any es diagnostiquen 1.800 casos i ja hi ha 46.000 persones que pateixen aquesta malaltia.


Segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), cada any es diagnostiquen 1.800 casos i és l'afectació neurològica degenerativa més freqüent entre els adults joves. Els experts alerten que 25% dels pacients no segueixen el tractament adequadament.Els primers símptomes de la malaltia solen apareixen entre els 20 i els 40 anys i és més freqüent en dones.

Actualment hi ha al voltant de 46.000 persones amb esclerosi múltiple a l'Estat espanyol, aproximadament un 50 per cent més de les que hi havia fa 20 anys, segons el coordinador clínic del Servei de Neurologia i Neuroimmunologia de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron de Barcelona, Jaume Sastre-Garriga, que atribueix aquest increment fonamentalment a un millor diagnòstic.

Així ho ha assegurat durant la presentació del projecte ' MS Nurse Professional', primer programa europeu de formació 'on line' sobre aquesta malaltia neurològica dirigit a personal d'infermeria, desenvolupat per la farmacèutica suïssa i el Grup MS-NEED. "La malaltia ha experimentat un augment important de la seva incidència, i actualment ja afecta una de cada mil dones", segons ha reconegut Sastre-Garriga, que destaca que el nombre de dones diagnosticades és tres vegades més gran que el d'homes.

Encara que després aquest increment pot haver-hi alguns factors ambientals com els canvis d'hàbits de vida, l'alimentació o el tabaquisme, la clau està en un millor diagnòstic i un major ús de les ressonàncies magnètiques. Això ha permès detectar la malaltia en estadis molt precoços, en alguns casos fins i tot abans que el pacient desenvolupi el primer símptoma. "Això passa quan el pacient se sotmet a una ressonància per un altre motiu i es descobreixen lesions desmielinitzants que prediuen l'aparició posterior de l'esclerosi múltiple", apunta el doctor Jaume Sastre-Garriga. Tot i això, és calcula que un 25% de pacients que no segueixen de forma adequada el tractament.

Els principals símptomes de la malaltia són l’alteració de la sensibilitat, cansament, dificultat per coordinar moviments i trastorns visuals. En el 85% dels casos, els malalts presenten brots o disfuncions neurològiques que poden deixar seqüeles. Un 40% d’aquests casos passa de patir aquests brots a tenir símptomes de forma més progressiva. L'esclerosi múltiple no afecta l’esperança de vida dels malalts, però sí la qualitat de vida, ja que tenen un alt grau de discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article