Quatre Camins tindrà un departament d'atenció a reclusos amb discapacitat intel·lectual

L'objectiu és oferir un suport i seguiment integral a la persona, evitar possibles situacions de risc i abús i garantir la seva reinserció social.


Dincat i el Departament de Justícia han posat en marxa un nou programa marc d'atenció i intervenció a les persones amb discapacitat intel·lectual o de desenvolupament als centres i serveis penitenciaris de Catalunya. L'objectiu és oferir un suport especialitzat i integral, evitar possibles situacions de risc i abús i garantir la seva reinserció social.

Aquest nou programa marc inclou la posada en marxa del Departament d'Atenció Especialitzada (DAE), un espai de la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès, que va néixer fa dues dècades per tractar reclusos amb problemes d'addicció a les drogues i que, ara, s'ha reconvertit en una unitat específica per a persones amb discapacitat intel·lectual sotmeses a mesures penals i que, donada la seva especificitat i vulnerabilitat, necessiten una atenció concreta perquè no poden seguir el règim penal ordinari.

La pèrdua de recursos públics del programa Accepta, i en conseqüència del nombre de professionals, va portar a Dincat a replantejar la manera d'intervenir a les presons. D'aquesta manera, és com va néixer el projecte del DAE de Quatre Camins que, actualment, compta amb 20 persones però que té una capacitat màxima de fins a 40. En aquesta unitat de convivència, que segueix la filosofia de comunitat terapèutica, els reclusos entren de manera voluntària i reben un suport focalitzat a intentar garantir la seva reinserció social.

El programa del DAE pren com a model de referència el de rehabilitació de les presons catalanes, basant la seva intervenció en la definició de discapacitat intel·lectual (AAIDD 2010) i el model de qualitat de vida (R.Shalock). Així al DAE es desenvolupen activitats funcionals i significatives per als interns, activitats formatives i de tractament que s'adapten a la seva capacitat de comprensió i necessitats de suports i activitats prelaborals. Totes les activitats pretenen que la persona adquireixi uns hàbits i habilitats que li siguin útils, un cop surti de la presó i que millori el seu funcionament individual i capacitat d'adaptar-se a l'entorn comunitari.

A banda del DAE, el nou programa marc també incorpora la detecció de persones amb DID als centres penitenciaris, reclusos que no tenen una valoració sobre la seva discapacitat. En aquest sentit, Dincat dóna eines als professionals de la resta de penals perquè puguin detectar aquests casos sense diagnosticar i siguin derivats cap a nosaltres.

Des de l'any 1995, Dincat presta atenció especialitzada a les presons a través del programa Accepta. La població penitenciària catalana amb discapacitat intel·lectual o de desenvolupament s'estima que és d'un 1%, el mateix percentatge que la població que no presenta diversitat funcional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article