Només es denuncien un 30% dels casos de violència masclista a Catalunya

La responsable de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes recorda que 'la quota d'invisibilitat dels delictes de violència masclista és del 70%'.


La responsable de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes, Alba Alfageme, va parlar ahir al programa El món a Rac1 en relació a les dues morts per violència de gènere que ha patit Catalunya aquestes festes. Les víctimes, totes dues de Vilanva i la Geltrú, van ser assassinades per les seves parelles sentimentals una a finals de desembre i l'altra el passat 5 de gener. En relació a aquests casos, Alfageme ha dit que "els mecanismes de l’administració van funcionar, però hem de treballar encara més amb al senyora perquè sàpiga en quines situacions es troben i que siguin conscients de les decisions que prenen".

Alba Alfageme ha advertit que el nostre país té "una quota d'invisibilitat [de delictes de violència masclista] del 70%" i ha constatat alguns dels problemes en què es troba l'administració. "No és gens senzill trencar amb una relació de violència, amb la violència psicològica amb què les víctimes viuen dia rere dia", ha dit Alfageme que també ha destacat que "hi ha dones que avisen a Mossos que volen tornar amb el seu ex marit. Aleshores hi ha aquella dificultat, el dilema d'advertir-la del risc però sense envair el seu espai de llibertat personal".

La responsable de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes també ha considerat la situació econòmica com una important dificultat a la qual s'han d'enfrontar les víctimes: "Ens trobem moltes dones amb dificultats econòmiques que es plantegen trencar una relació però que ho tenen encara més difícil".

Per Alfageme, un dels punts clau de la campanya de concienciació ha d'estar centrada als joves. "Les relacions que tenen els joves a Catalunya no està ajudant gens des de la base. Hem de focalitzar-nos en el treball amb la gent jove perquè, si no, poden desembocar en aquestes relacions abusives".

Alfageme també ha volgut recordar que moltes vegades es visibilzen les morts i els fracassos de la violència de gènere, però que hi ha molts casos d'èxit que no tenen sortida: Tampoc es comenta ni es parla de quantes dones decideixen trencar amb la violència i se'n surten", ha dit Alba Alfageme.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article