El trastorn del comprador compulsiu afecta el 7% de la població

Segons l'Hospital de Bellvitge, impulsor de l'estudi, aquest trastorn es dóna en la mateixa proporció en homes i dones.


Un 7% de la població catalana pateix el trastorn de compra compulsiva. Ho ha dit aquesta setmana l'Hospital de Bellvitge, el centre que s'ha especialitzat en el tractament d'aquest trastorn i altres problemes associats a aquest síndrome com l'estrès o les alteracions emocionals.

La responsable de la unitat de joc patològic i altres addiccions de Bellvitge, Susana Jiménez, ha explicat com afecten aquests problemes col·laterals a la compra compulsiva. "Depressió, problemes d'ansietat i trastorns alimentaris són en la meitat dels casos trastorns vinculats amb la compra compulsiva que s'han de tractar per aconseguir la total recuperació del pacient", ha dit Jiménez.

La incidència del síndrome és similar entre homes i dones, segons ha dit Susana Jiménez, tot i que "la diferència es troba en el tipus d'objectes que adquireixen, mentre que les dones compren cosmètica, roba, complements i joies, els homes acostumen a comprar material informàtic, música i accessoris per al cotxe", ha dit.

Jiménez considera que "la influència de la publicitat, l'augment del materialisme com a indicador d'èxit social i, fins i tot, com a senyal d'identitat, i les facilitats que cada vegada més tenim per comprar qualsevol mena de producte són factors que afavoreixen l'increment del nombre de pacients amb trastorn de compra compulsiva".

La radiografia que ha fet la responsable de la unitat de joc patològic de l'Hospital de Bellvitge descriu "una persona d'uns 40 anys, amb un temps d'evolució del trastorn de sis anys i amb deutes de més de 25.000 euros". Susana Jiménez ha destacat que la conducta d'aquests pacients es veu marcada pels dèficits en el control dels impulsos i dificultats en la regulació de les emocions negatives i també per altres factors de risc de tipus individual, com els determinats per la personalitat, estats depressius o d'ansietat, baixa autoestima o el dèficit en la gestió de l'estrès.

L'Hospital de Bellvitge forma part del Health Universitat de Barcelona Campus (HUBc), una aliança o 'hub' que engloba 30 entitats dedicades a la formació, la investigació i la transferència de coneixement en el terreny de les ciències de la salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article