Nou conveni entre Benestar i l'Obra Social 'La Caixa' per l'envelliment actiu

L'objectiu és millorar el benestar de la gent gran a través del foment de la participació social i d’hàbits saludables, en el marc del projecte Gent 3.0.


Neus Munté, consellera de Benestar Social i Família, i Jaume Lanaspa, director general de la Fundació “la Caixa”, han signat aquesta setmana al Casal Albert Francàs de Santa Coloma de Gramenet la renovació del conveni del programa Gent 3.0. També ha assistit a l'acte Núria Parlon, alcaldessa del municipi.

L’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Benestar Social i Família renoven el seu compromís amb les persones grans amb la signatura del conveni per desenvolupar el programa Gent 3.0 a 44 casals de gent gran d’arreu de Catalunya. A aquests, s'afegeixen als 57 que té l'entitat en titularitat pròpia i on també desenvolupa el seu programa d'envelliment actiu.
 
La consellera Munté ha recordat que “malgrat les dificultats econòmiques, gràcies al criteri de prioritzar allò important, el dia a dia dels equipaments cívics de la Generalitat s’ha pogut preservar”. En aquest sentit, la consellera ha celebrat que “l’acord que signem avui i les obres de remodelació i millora que s’han fet en aquest equipament fan possible que conservem una vida social activa i associativa de les persones grans, que són un actiu fonamental de la societat”.
 
Durant la seva intervenció, Jaume Lanaspa, director general de la Fundació “la Caixa”, entitat que des dels seus orígens impulsa un programa ampli i divers per a les persones grans a tot l’estat, ha afirmat: “davant l’augment de l’esperança de vida i la millora de les condicions socials i de salut, es necessari impulsar al màxim l’envelliment actiu i saludable de les persones grans i la millor manera de fer-ho és col·laborant i sumant esforços com anem fent amb la Generalitat de Catalunya des de 1997”.
 
La nova generació de persones grans
L’objectiu de Gent 3.0 és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se a la vegada a les seves necessitats actuals.
 
El programa inclou Tallers de Promoció de la Salut i Benestar; Projectes de Participació Social i Voluntariat, i Projectes de Formació en Tecnologies de la Informació i Comunicació
 
Tallers de Promoció de la Salut i Benestar

Grans lectors
Participació en tertúlies entorn  la lectura d’un llibre, escollit especialment per la seva temàtica.
 
Despertar amb un somriure
Contribuir al benestar i la salut, amb l’objectiu de donar resposta a les preocupacions que sovint sorgeixen entre les persones grans pel fet de no dormir bé, i amb la voluntat d’informar-les per tenir més coneixement  entorn el son, prevenint així les seves alteracions i oferint estratègies que els ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.
 
Activa’t
Dóna a conèixer com funciona el nostre cos, especialment el cervell, i quins són els efectes de l’envelliment posant a l’abast eines per detectar la diferència entre envelliment i malaltia i prevenint així que els símptomes s'agreugin.
 
Menys dolor, més vida
Promoure el benestar i la millora de la qualitat de vida de les persones grans afectades pel dolor, i de les persones grans no afectades, però que desitgin tenir eines per prevenir-ho. Pretén ajudar a combatre creences com que el dolor és un “mal de l’edat” i contribuir així a la millora de la salut física i emocional de la gent gran.
 
Ara també
Facilitar la divulgació dels elements bàsics de l’envelliment actiu a partir de l’experiència vital de les persones i de la reflexió teòrica d’experts de l’àmbit científic i acadèmic, amb l’objectiu de sensibilitzar i acompanyar les persones grans en el seu procés d’adaptació a l’envelliment, aprofundint en temes com la salut i aspectes psicosocials i emocionals, les relacions personals i socials, la soledat i l’autonomia.
 
Projectes de Participació Social i Voluntariat

Grans lectors
Participació en tertúlies entorn la lectura d’un llibre escollit especialment per la seva temàtica i dinamitzat per voluntaris.
 
Acció local
Desenvolupar un projecte de voluntariat amb les entitats i agents del territori en funció de les necessitats específiques de cada zona.  Per exemple, CiberCaixa Solidària amb col·lectius en risc d’exclusió social, etc.
 
Activitats Intergeneracionals
L’objectiu d’aquestes activitats és promoure les relacions intergeneracionals per apropar les persones de diferents grups d’edat amb l’ànim d’enriquir els vincles i el coneixement mutu, utilitzant les TIC com a eina per a la interacció.
 
Recursos formatius en Tecnologies de la Informació i Comunicació
Taller adreçat a aquelles persones voluntàries que necessiten una formació específica en algun recurs informàtic per al desenvolupament de projectes de voluntariat.
 
Projectes de Formació en Tecnologies de la Informació i Comunicació

Aproximació a les Noves Tecnologies
Taller adreçat a aquelles persones que no han tingut l’oportunitat d’apropar-se a la informàtica. L’objectiu principal és que els participants adquireixin els coneixements essencials, com usuaris, sobre el hardware i el software i que puguin desenvolupar habilitats digitals bàsiques.
 
Creació de Projectes digitals I
Taller que pretén fomentar l’aprenentatge de les tecnologies mitjançant l’elaboració d’un projecte, que es defineix segons les inquietuds i motivacions dels participants.  En aquest primer nivell els participants aprenen a utilitzar programes d’edició de textos i imatges, sense oblidar els recursos que ofereix internet per a publicar continguts digitals.
 
Creació de Projectes digitals II
L’objectiu principal d’aquests tallers és que els participants dissenyin i desenvolupin un projecte alhora que adquireixen coneixements informàtics. En aquest segon nivell s’aprèn a utilitzar eines de presentació de projectes en format digital.
 
Xarxes Socials

En aquest taller, els participants amb uns coneixements bàsics en la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), s’introdueixen en l’ús de les xarxes socials alhora que els ajuda a comprendre  perquè serveixen i, en conseqüència, decidir com les poden aplicar a la seva vida quotidiana.
 
La Xarxa, en el nostre dia a dia
L’objectiu d’aquest taller és adquirir coneixements en l’ús i comprensió de les eines i aplicacions digitals més representatives.
 
Aula Oberta de la Plataforma web ActivaLaMent
Dinamitzar aules obertes on els voluntaris introdueixin els participants interessats en el maneig de la Plataforma web d’estimulació cognitiva, ActivaLaMent. En aquest sentit, s’ofereix la possibilitat de rebre formació específica a totes aquelles persones voluntàries interessades en dinamitzar aquesta activitat.  
 
 
Un programa emblemàtic a Catalunya

La gent gran sempre ha estat un col·lectiu d'atenció preferent per a l'Obra Social "la Caixa".
 
En aquest sentit, Gent 3.0 actualitza l’emblemàtic programa d’atenció a les persones grans que el Departament de Benestar Social i Família i la Fundació “la Caixa” porten a terme des de 1997, a través d’un conveni de col·laboració que actualment beneficia 44 casals de gent gran de Catalunya.
 
A més, l'Obra Social "la Caixa" desenvolupa el programa a 57 centres propis de Catalunya i 104 en conveni amb d'altres administracions.
 
En els tres primers anys de desenvolupament del projecte Gent 3.0 hi han participat a tot Catalunya 450.000 persones grans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article