L’empitjorament de la salut mental per la crisi econòmica afecta més als homes que a les dones

El 17% dels homes pateixen problemes de salut mental a Espanya el 2012.


Aquestes són les dades fetes públiques per l’Agència de Salut Pública de Barcelona el 15 de gener, una xifra que suposa un increment respecte el 15% registrat al 2006. Els resultats s’han extret a partir de l’Enquesta Nacional de Salut, que per primera vegada feia preguntes específiques sobre salut mental, i s’han inclòs en l’estudi publicat pel European Journal of Public Health.

L’empitjorament afecta sobre tot als homes d’entre 35 i 54 anys, amb ocupacions manuals i estudis secundaris i primers, i és més greu en els casos dels immigrants. L’ansietat i la depressió són els principals problemes de salut mental entre la població masculina, que es veu molt afectada per l’atur, que és confirma com un factor d’alta risc per provocar un problema de salut mental.

En el cas de les dones, els casos de persones amb algun trastorn mental ha disminuït del 25% al 2006 al 23% al 2012. Una situació que es detecta sobretot entre la població femenina amb feina, que veu com, malgrat la càrrega familiar que això suposa, el fet d’haver d’assumir el sustent econòmic de la llar incrementa el seu nivell d’autoestima.

L’estudi s’emmarca en el projecte europeu Sophie, que mesura l’impacte de les polítiques estructurals en les desigualtats en l’àmbit de la salut. Aquestes dades confirmen les que es van publicar en un estudi similar realitzat fa dos anys amb els metges de capçalera, que ja anunciava un empitjorament de la salut mental pels efectes de la crisi. Les previsions són pessimistes ja que no hi han millores previstes per la situació econòmica.

Enllaços relacionats:

- La salut mental dels homes espanyols ha empitjorat amb la crisi (Agència Salut Pública Barcelona)
- The evolution of mental health in Spain during the economic crisis (European Journal of Public Health)
- La crisi incrementa els casos de depressió, ansietat i alcoholisme (5è Congrés Salut Mental)

Notícia a Federació Salut Mental Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article