Centres residencials de Barcelona oferiran uns 45.000 àpats de franc a l'any a persones grans

L’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona oferirà dinars gratuïts en centres residencials dins dels projecte solidari Compartint Taula.


L’aïllament social que pateixen algunes persones grans és un greu problema que pot provocar un deteriorament de la seva salut física i mental, així com greus carències en la seva alimentació. Aquesta situació és especialment delicada en persones amb pocs recursos econòmics.

Per donar solució a aquesta problemàtica, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), ha impulsat el projecte de responsabilitat social Compartint Taula, un programa iniciat a principis del 2013 que pretén oferir àpats gratuïts en centres residencials i de dia a persones grans que es trobin soles o que tinguin problemes econòmics. D’aquesta manera es vol afavorir que les persones grans es relacionin i, a la vegada, garantir que tinguin una nutrició correcta i adaptada a les seves necessitats.
 
Tot això es fa des d’un centre de proximitat, amb una atenció professional i de qualitat, tot facilitant un espai que els permeti mantenir relacions socials amb altres usuàries del programa i del centre. Alhora, els centres solidaris posen al servei de les persones que ho necessiten la seva expertesa i s’integren al seu entorn més proper, els barris i ciutats d’arreu de Catalunya.
 
Ara, en el marc del conveni signat amb el Departament de Benestar Social i Família, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis a principis de 2013, ACRA signa un conveni de col·laboració amb l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona per desenvolupar el projecte Compartint Taula a la capital catalana. 24 centres residencials socis d’ACRA ja s’hi ha sumat oferint, cadascun d’ells, entre 5 i 10 àpats gratuïts al dia. Al conjunt de Catalunya, ja en són 131 les entitats participants.
 
Per participar del programa, els centres que vulguin hauran de signar un conveni de col·laboració amb cada districte de Barcelona. Els serveis socials municipals seran els que detectaran els possibles usuaris del projecte i els derivaran a centres propers a casa seva on podran dinar de manera gratuïta durant un període mínim de 3 mesos que es pot ampliar si el centre ho vol. S’establirà una Comissió de Seguiment, formada per ACRA i l’Institut Municipal de Serveis Socials per avaluar el funcionament del projecte i, si s’escau, prorrogar-lo.
 
Durant aquest 2013, 131 centres a tot Catalunya han participat al projecte Compartint Taula. D’aquests, el 88% ofereix uns 5 àpats gratuïts diaris, el 67% allarga el temps d’atenció als usuaris més de 3 mesos. Així mateix, el 33% dels usuaris acaba utilitzant altres serveis dels centres assistencials.
 
ACRA és una organització empresarial sense ànim de lucre que agrupa uns 900 serveis assistencials per a la gent gran (teleassistència domiciliària, atenció domiciliària, centres de dia, llars residencials, residències, pisos tutelats i centres sociosanitaris) a tot Catalunya, més de 120 dels quals a Barcelona, i un total de 30.000 treballadors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article