La Generalitat fa els primers passos amb el pla d'acció integral en salut mental

El Pla va aprovar-se a finals d'octubre i aquesta setmana passada s'ha tingut la primera reunió entre diferents departament de la Generalitat i entitat del sector de la salut mental.


La Secretaria de Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya va iniciar el maig del 2013 un pla integral per engegar l’acció interdepartamental en matèria de salut mental, una acció coordinada i conjunta entre els diferents departaments en la que també han participat entitats del col·lectiu de la salut mental a Catalunya.

L’aprovació posterior del pla d’acció integral a finals d’octubre ha tingut continuïtat amb la reunió interdepartamental en salut mental del 16 de gener. La trobada va comptar amb la participació dels departaments de Presidència, Economia, Ensenyament, Salut, Benestar i Família, Empresa i Ocupació, i Justícia. Entre els representants del sector de la salut mental, van assistir el president i la directora de la Federació Salut Mental Catalunya; Xavier Trabado i Marta Poll. La reunió va servir per fer balanç de les actuacions fetes al 2013 i definir les línies a desenvolupar al 2014.

Els principals temes a treballar en l’àmbit de la salut mental entre tots els departaments de la Generalitat al 2014 destaquen:

- Desplegament del model de suport a l’habitatge integral per consolidar les places existents, flexibilitzar l’accés a les mateixes i ampliar-ne el número en el futur.
- Desplegament i suport en el pilotatge d’un programa de suport i formació a les famílies i persones amb trastorn mental, que fomenti l’apoderament i el paper actiu d’aquestes persones.
- Continuïtat i suport al projecte Obertament de lluita contra la discriminació i l’estigma en salut mental.
- Constituir un espai de treball que permeti desplegar accions específiques en inserció laboral amb actuacions en matèria de prevenció i model d’acompanyament.
- Desplegar accions que contribueixin  a la integració de les intervencions dels serveis de salut, socials i educatius en la població infantil i juvenil, definint de manera conjunta protocols, acords i programes d’intervenció.
- Millorar la tramitació dels processos d’incapacitació per millorar el suport i l’atenció als tutelats.

Durant el 2014 s’haurà de treballar també la millora de l’atenció de la salut mental en l’àmbit judicial, la promoció de l’associacionisme i la seva participació en l’àmbit de la salut mental, juntament amb els professionals, les administracions i la resta d’agents del sector.

Notícia a Federació Salut Mental de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article